Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Sociální demokracie v parlamentu

Šest poslanců volených loni na kandidátce OF přestoupilo koncem března k sociální demokracii, čímž tato strana rázem a bez voličů získala relativně silné parlamentní zastoupení.

Otevřený dopis poslancům I.Fišerovi, A.Černému, P.Dostálovi, V.Komárkovi, J.Špačkovi a J.Wágnerovi.

Vážený pane,

minulý týden jsme se dověděli, že jste vstoupil - ač zvolen za OF - do opoziční strany, do Čs.sociální demokracie, a že nadále setrváváte ve Federálním shromáždění.Váš postup je v přímém rozporu se snahou o vybudování demokratického parlamentu a následně i celé společnosti. Apelujeme proto na Vaše svědomí a žádáme Vás, abyste rezignoval na svůj mandát.

Miroslava Šebková, Vladimír Šebek (Praha)

Šest poslanců volených loni na kandidátce OF přestoupilo koncem března k sociální demokracii, čímž tato strana rázem a bez voličů získala relativně silné parlamentní zastoupení. Na otázku, zda se dál považuje za poslance OF, nebo už ve Federálním shromáždění reprezentuje svoji novou stranu, nám Ivan Fišera odpověděl:"

Považuji se za poslance zvoleného na realizaci programu Občanského fóra. A doufám v pozitivní ohlas svého angažmá v ČSSD."

Díky rozhodnutí vaší skupiny se však dostala do parlamentu strana, jejíž program loni voliči naprosto odmítli. Nemyslíte, že takový krok může lidi znechutit a ještě víc oslabit beztak nízkou důvěru ve Federální shromáždění?

V těchto věcech poslanec odpovídá svému svědomí a samozřejmě dává v sázku svou další politickou kariéru. Proto musí odpovědně zvažovat. Volební zákon náš postup nezakazuje, naopak - on takové situace předpokládal. Když vznikal, bylo jasné, že politické…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].