Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Smí V. Havel podporovat Občanské fórum?

Prezident by nepochybně měl být především představitelem společnosti jako celku a ne pouze strany, hnutí či koalice, která ho při získání prezidentského úřadu podporovala. Totéž ovšem platí i pro předsedu a členy vlády.

Prezident by nepochybně měl být především představitelem společnosti jako celku a ne pouze strany, hnutí či koalice, která ho při získání prezidentského úřadu podporovala. Totéž ovšem platí i pro předsedu a členy vlády. I ti mají reprezentovat celostátní a ne pouze úzce sociální zájmy.V moderních demokratických státech však získávají celospolečenský charakter i velké politické strany, a proto se „nadstraničtí“ prezidenti a ministerští předsedové vyskytují poměrně málo.

Francouzský prezident, stejně jako prezident USA, je mimo jiné politickým vůdcem své strany, a to se pochopitelně projevuje i při parlamentních volbách, v nichž prezident patřívá k nejatraktivnějším předvolebním řečníkům.Postoj současného českého a slovenského prezidenta v této záležitosti je zcela odlišný. V. Havel se účastní předvolební kampaně jen zcela výjimečně a navíc nesměle, téměř jako by trpěl pocitem špatného svědomí. Je-li přitom oponenty okřikován, zdá se, že oprávněnost tohoto okřikování uznává, ačkoliv podobný postoj nemá žádné formální a podle mého názoru ani věcné opodstatnění.Nejsem vůbec fanatikem Občanského fóra. Navíc jsem poslaneckým kandidátem zcela odlišného volebního seskupení. Přesto se domnívám, že volební neúspěch OF a především jeho východní větve VPN by mohl mít ty nejzávažnější důsledky pro existenci našeho státu jako společné vlasti Slováků, Čechů a národních menšin. Poslední události ukázaly, že OF zůstává jedinou významnou politickou silou, která dává přednost…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].