Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Zveřejňujeme celý Babišův audit. Platí střet zájmů i embargo na dotace

Babiš a Agrofert přijdou o stovky milionů, kvůli prošetřování můžou mít problém i další firmy

Autor: HN - Martin Svozílek
Autor: HN - Martin Svozílek

Agrofert má přijít o starší dotace ve výši minimálně 285 milionů korun. Kromě toho ztrácí nárok na další příjmy z evropských fondů kvůli střetu zájmů Andreje Babiše. Vyplývá to z finální auditní zprávy, o které se v Česku mluví celý poslední týden a kterou získala redakce Respektu. (Zprávu zveřejnil také Deník N).

Střet zájmů spočívá podle auditorů v tom, že Babiš skrze politiku měl vliv na dotační politiku a zároveň z ní měl skrze Agrofert osobní prospěch. Auditoři vyhodnotili situaci tak, že podle českého zákona o střetu zájmů je minimálně od února 2017 taková kombinace nezákonná - a že české úřady neudělaly dost, aby při rozdělování evropských peněz na dodržování tohoto zákona dbaly.

Babiš to trvale odmítá s tím, že českému zákonu vyhověl převedením Agrofertu do svěřenských fondů a že evropští auditoři nemají co vykládat české zákony.  Auditoři však systém svěřenských fondů a tyto námitky neuznali.

Finální audit také potvrdil chyby, které našel u konkrétních dotačních projektů při jejich schvalování a vyhodnocování - bez ohledu na to, že šlo o Agrofert a střet zájmů. Agrofert by tak měl vrátit 50 milionů, které už Unie proplatila na modernizaci chemičky Lovochemie.  Česku by měl vrátit i 100 milionů na modernizaci pekárny Penam; na těchto sto milionů Česko teprve z Unie čekalo, ale podle auditu se nedočká.

Původně plánoval audit ve čtvrtek ráno zveřejnit pražský primátor Zdeněk Hřib, ale nakonec od publikace ustoupil. Obrat zdůvodnil stanoviskem od právní kanceláře Frank Bold, který si jeho kancelář nechala zadat kvůli tomu, zda může bez rizik audit zveřejnit, i když ho auditní orgán Evropské komise poslal jako důvěrný. Podle Hřiba existuje veřejný zájem na tom, aby audit byl kompletně k dispozici všem, ale nakonec dal na názor , že ke zveřejnění je zapotřebí souhlas komise. To způsobilo roztržku na magistrátu, protože radní pro legislativu Hana Kordová Marvanová ze Spojených sil pro Prahu s posudkem nesouhlasí.

   Finální audit Evropské komise - část 1 by Pavel Kroulík on Scribd

   Finální audit Evropské komise - část 2 by Pavel Kroulík on Scribd

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].