Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Zeman versus Zeman: boj o žalobce Ivo Ištvana

Nejvyšší státní zástupce vzkazuje prezidentovi, ať přestane s "útoky na právní stát"

Ivo Ištvan  • Autor: Matěj Stránský
Ivo Ištvan • Autor: Matěj Stránský

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se ohradil proti „neodůvodněným“ politickým útokům na žalobce. V narážce na čerstvé výroky prezidenta Miloše Zemana upozornil, že slovní výpady „bez ověřených argumentů“ podlamují důvěru veřejnosti a že je vnímá jako útok na právní stát.

Šéf žalobců vydal prohlášení v sobotu na webu svého úřadu - dva dny poté, co Miloš Zeman zopakoval svoje pochyby o práci olomouckého žalobce Ivo Ištvana dozorujícího nedávný policejní zásah na antimonopolním úřadu kvůli mýtnému tendru.

„Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se ohrazuje proti opakujícím se pokusům některých politiků útočit bezdůvodně a bez ověřených argumentů na soustavu státního zastupitelství ve snaze podlomit tímto důvěru veřejnosti v tuto instituci,“ stojí v úvodu prohlášení vydaného mluvčím Nejvyššího státního zastupitelství Petrem Malým. „Státní zastupitelství je v dobré kondici. Neodůvodněný útok na státní zastupitelství je v důsledku útokem na právní stát,“ uvedl dále Malý s tím, že nejvyšší žalobce je v případě zájmu ochoten politikům připraven objasnit.

Miloš Zeman ve čtvrtek v pravidelném rozhovoru na televizi Barrandov zopakoval to, co minulý víkend v MF DNES – tedy že Ištvánovi už nevěří a že má o kauze kolem mýtného pochyby, podobně jako se mu zpětně nezdá nejznámější Ištvanův případ, zásah na úřady vlády v roce 2013 vedoucí k pádu Nečasovy vlády.

„Obávám se, že pan Ištvan se chce nějakým způsobem rehabilitovat za předchozí selhání, ale mám dojem, že to spíše bude druhé selhání - a v takovém případě už by bylo na místě, aby byl ze své funkce odvolán,“ prohlásil Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem.

Ištvana se v pátek zastala také Unie státních zástupců. Prezident podle nich nemluví pravdu. „Pokud jde o zásah na úřadu vlády v roce 2013, tvrzení Miloše Zemana o tom, že jediným výsledkem jsou nezdaněné kabelky, je prokazatelně nepravdivé. V březnu letošního roku byli Jana Nagyová (dnes Nečasová) a bývalí příslušníci Vojenského zpravodajství pravomocně odsouzeni za zneužití tajné služby ke sledování soukromých osob,“ stojí v pátečním prohlášení výkonného výboru unie.

Podobně mluvil Ištvan v rozhovoru pro iROZHLAS.cz. „Pravomocný rozsudek znamená, že všechno to, co o té věci bylo ze strany policie či státního zastupitelství řečeno, bylo pravda. Že od samého začátku bylo důvodné podezření ze závažného trestného činu, a přestože toto podezření mnozí zpochybňovali anebo alespoň zlehčovali, tak bylo nyní pravomocně prokázáno,“ uvedl olomoucký žalobce.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].