Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Vaši vlastní lidé nevědí, zda takhle mluvíte vy, nebo Hitler

Televize ZDF testovala, jak jazyk jednoho z lídrů AfD Björna Höckeho koketuje s rétorikou nacistů

Björn Höcke, AfD • Autor: REUTERS
Björn Höcke, AfD • Autor: REUTERS

“Pár malých korektur a reformiček nebude stačit, ale německá bezpodmínečná rozhodnost bude zárukou toho, že se věcí chopíme důkladně a důsledně. Až jednou přijde čas obratu, tak my, Němci, nebudeme dělat věci polovičatě, pak smetiště moderny odstraníme.” Napsal tyto věty Adolf Hitler v Mein Kampfu - anebo Björn Höcke, jeden z lídrů Alternativy pro Německo?

Novináři německé veřejnoprávní televize ZDF citát a uvedenou otázku položili několika poslancům „jeho“ Alternativy. “No, to bych si netroufl s jistotou říct,” odpověděl jeden z nich, Jens Maier, a poté doplnil: “Když už, tak spíš z Mein Kampfu, řekl bych, ale ne od pana Höckeho.” Další poslanci odpověděli, že nevědí, neboť nečetli Hitlerův manifest ani knihu spolustraníka Höckeho. Reportér ZDF jim pak předložil ještě jeden citát: “Toužení Němců po historické osobnosti, která zahojí jizvy v lidu, překoná trhliny a dá zase věci do pořádku, je hluboce ukotvené v naší duši.” Poslanci AfD opět nevěděli, zda slova napsal Hitler, nebo Höcke.

Oba citáty jsou příkladem rétoriky, jíž se profiluje jeden z nejprominentnějších představitelů AfD - mimochodem strany, kterou v předvolebním boji opakovaně podpořil Václav Klaus. Björn Höcke je jedničkou kandidátky AfD v říjnových zemských volbách v Durynsku a vede vlivnou vnitrostranickou frakci zvanou “Křídlo”, k níž se podle odhadu německých médií hlásí 25–40 procent členů Alternativy a zvláště silná je v bývalém východním Německu.

Právě na jazyk, který vyvolává nenávist a koketuje s rétorikou nacistů, se televize ZDF v rozhovoru zaměřila. Reportér Höckemu ukázal záznam nejistých odpovědí poslaneckých kolegů a otázal se: “Pane Höcke, vaši vlastní lidé nedokážou říct, zda takhle mluvíte vy, nebo Hitler. Co to říká o jazyce, kterým hovoříte?”

“To především svědčí o tom, že většina nečetla mou knihu,” odpověděl Höcke. “Podle mého názoru je dobře, když politik najde odvahu se originálně vyjadřovat - a musí být přípustné, aby občas používal jazyk, který je místy příliš poetický. Všechno nesmí být uhlazené a podřízené dobovému formalismu a moralizování.”

„Nejde o to, zda to zní poeticky, ale že to připomíná nacistickou terminologii - a Höcke, povoláním učitel dějepisu, tyhle asociace jistě zná,“ namítl do kamery reportér ZDF. “Je třeba říct, že to neustálé vztahování se k nacismu je v téhle souvislosti scestné. Co všechno je nacistické? Kdo definuje, co je nacistické? Nemyslím, že existuje obecně platná definice toho, co je nacistická dikce, nacistický jazyk. Němčina se jistě v posledních pětasedmdesáti letech vyvinula, a ne vždycky směrem k dobrému, když si vzpomenu třeba na anglicismy,” zněla odpověď politika.

Rozhovor se pak dotýká i dalších termínů známých z nacistické propagandy, které Höcke ve svých projevech používá: “”entartet” (zvrhlé umění), “Keimzelle des Volkes” (buňka lidu), “Volksverderber” (škůdci lidu) či “Lebensraum”. Höcke se absurdně brání, že slovo “entartet”, které nacističtí ideologové používali při ničení moderního umění a stíhání jeho tvůrců, je běžným pojmem v molekulární biologii. Užívání slova “Lebensraum”, základu ideologie, jíž nacisté vysvětlovali válečnou agresi na východě Evropy, pak srovnává s používáním slova “Naturschutzraum”, tedy zón na ochranu přírody. A veškerou kritiku svého slovníku odmítá s poukazem na nadvládu politické korektnosti, které se snaží řídit, jak mluvíme.

AfD: Dokončeme revoluci • Autor: REUTERS
AfD: Dokončeme revoluci • Autor: REUTERS

Práce veřejnoprávní televize ZDF, která divákům odkryla smýšlení nacionalistického politika, si zaslouží pozornost právě kvůli tomu, že se zaměřila na jazyk. Brala v potaz v Česku často podceňovaný fakt, že slova jsou zbraně, jejichž prostřednictvím populističtí politici radikalizují část společnosti. A také za to, jak se novinář zachoval v samotném závěru rozhovoru. Poté, co do něj vstoupil mluvčí AfD, který vytušil průšvih pro pověst strany.

Požadoval, aby se rozhovor točil znovu - protože teprve nyní se může Höcke připravit na otázky a lépe si promyslet odpovědi. Politik si stěžoval, že byl unavený po hodinách strávených u soudu, a počítal spíše s dotazy na stranický program a zemskou politiku v Durynsku. Novinář si ale si stojí za tím, že rozhovory neopakuje, a dává na výběr: buď nyní rozhovor ukončí, nebo budou následovat otázky o vztahu Björna Höckeho k demokracii.

“Dávejte pozor. Rozhovor teď ukončíme, pak je ale jasné … Nevíme, co bude…  Je pak jasné, že se mnou už rozhovor nedostanete,” prohlašuje Höcke. “Možná jednou budu zajímavou osobností, politickou osobností v téhle zemi,” doplňuje a varuje před “masivními důsledky”. Jeho mluvčí se ještě ujistí, že rozhovor, který nechce autorizovat,  nebude použit. “Samozřejmě rozhovor zveřejníme,” uslyší od reportéra, který tlaku nepodlehne. ZDF na své webové stránce nabídla i celou, nesestřihanou verzi, a její textový přepis. Veřejná služba byla naplněna.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].