Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Europoslanci žádají, aby byly pozastaveny dotace pro Agrofert

Parlament přijal usnesení, že Babišův možný střet zájmů je rizikem pro férovost rozdělování společných peněz

Autor: HN, Martin Svozílek
Autor: HN, Martin Svozílek

Europoslanci se ve čtvrtek krátce po poledni velkou většinou usnesli na tom, že možný střet zájmů je v případě českého premiéra Andreje Babiše při čerpání evropských dotací reálným rizikem pro celou Unii, respektive pro férovost rozdělování společných peněz. Vyzvali Evropskou komisi, ať celou věc co nejrychleji vyšetří, do té doby zastaví vyplácení dotací pro Agrofert - a zpětně vyžádá už vyplacené peníze.

Pro českého premiéra je to politická, možná i byznysová prohra. A důkaz, že jeho masivní střet zájmů, s nímž se Česká republika za pět let Babišova působení v politice takřka sžila, je celounijním tématem. Ale jak se ukázalo, je o dost méně pravděpodobné, že se s Babišem a Agrofertem - toho času ve svěřenském fondu - sžijí také unijní partneři.

To všechno ale zastínilo vyjádření eurokomisaře Günthera Oettingera na středeční debatě, která usnesení předcházela. Vyjádřil se totiž ve smyslu, že jsou od 2. srpna letošního roku kvůli nejasnostem ohledně zákonnosti dotací pro Agrofert zastavené veškeré unijní podpory pro Českou republiku.

Den trvající zmatení ukončila Oettingerova mluvčí, podle níž Komise neproplácí dotace určené pouze Agrofertu. Tuzemské ministerstvo financí již oznámilo, že nebude do Bruselu posílat k proplacení žádné platby spojené s Agrofertem. Poslední důležitou neznámou je znění dopisu, který nedávno v této souvislosti přímo Babišovi poslal komisař Oettinger. Známá je pouze Babišova odpověď, ale co z Bruselu přišlo do Prahy, je prozatím neveřejné.

Debata se odvíjí od zmíněného finančního nařízení EU 2018/1046, které po dvou letech příprav vstoupilo v platnost v srpnu letošního roku jako legislativa fungující přímo na celém území Unie, bez schvalování v národních parlamentech. Podle Oettingera nicméně komise bude zkoumat i to, zda k porušení předpisů o střetu zájmů nedošlo v případě Andreje Babiše už dříve, podle předchozí legislativy upravující tuto problematiku.

Český premiér podle právníků komise každopádně porušuje nový předpis, podle kterého by nikdo neměl zastávat veřejnou funkci s vlivem na rozpočet a zároveň těžit z evropských dotací. Komise však bude případ dál prověřovat. V lednu pošle do Prahy tři týmy auditorů a během jara pak parlamentu předloží finální analýzu.

Babiš souběžně s debatou v Praze zopakoval svou verzi, že žádný střet zájmů nemá, protože do rozdělování eurodotací nijak nezasahuje a ani na ně vzhledem ke všem kontrolním mechanismům nemá vliv. To ale unijní právníci rozporují. Podle srpnového nařízení je nepřípustné i to, že je člověk možnému střetu zájmů vystaven, což u Babiše platí.

Europoslanci – včetně Čechů z opozičních stran – požadovali po Oettingerovi prošetření případu mimo jiné proto, že nevěří v to, že by aparát vedený Babišem byl schopen situaci objektivně vyhodnotit. Oettinger hájil pozici Komise mimo jiné tím, že od „žádné relevantní transakce neproběhly“ a žádné dotace pro Agrofert nebyly z Bruselu vyplaceny.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].