Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Další překvapení aneb Když je Sobotka v úzkých, umí bojovat

Demisí by premiér nedosáhl svého, především konce Andreje Babiše

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Zeman Sobotku ponížil. Facka od Zemana. Zeman vyřadil Sobotku ze hry. Titulky ranních novin, které reagují na čtvrteční pokus prezidenta Miloše Zemana dostat Bohuslava Sobotku z vlády, líčí premiéra jako slabého hráče, který v politice končí. Zeman na něj na Hradě ukazoval holí, připravil mu aranžmá na podání demise, i když to chtěl Sobotka učinit až později. A v půlce premiérovy řeči odešel, zatímco Sobotka zůstal v místnosti opuštěný.

Jestli nicméně něco Sobotka v uplynulých dnech prokázal, tak to, že když je v úzkých, umí bojovat. Jeho čerstvé prohlášení, že stahuje demisi vlády a na Hrad odesílá návrh na odvolání ministra financí Andreje Babiše, bylo podobně překvapivé jako původně ohlášená demise. Sobotka jí chtěl dostat Babiše mimo politiku, protože ho považuje za zásadní riziko. Vadí mu jeho neprůhledné obchody a ovlivňování médií. Když prezident nicméně dal Sobotkovi jasně najevo, že Babiše podrží a přijme demisi jen od Sobotky, premiér otočil.

Nejde pouze o to, že hlava státu chtěla ohnout Ústavu. Sobotka by především nedosáhl svého: konce Andreje Babiše. Proto teď zařadil razantní zpátečku. A dlouhodobě se šéfovi ČSSD tahle strategie může vyplatit. Už nyní se o problémech vicepremiéra a ministra financí hodně mluví - což je přesně to, co Sobotka chtěl. Veřejné průzkumy naznačují, že lidem Babišovo chování a jednání vadí.

Sobotka ukázal svou rozhodnost a může nyní svoji politiku prezentovat jako principiální střet o povahu zdejší demokracie. Bude zajímavé sledovat, co to udělá s preferencemi ČSSD.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].