Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Co se děje, když Andrej Babiš zakřičí

Co a proč se děje kolem armádních zakázek

Filip Říha • Autor: ČTK, Krumphanzl Michal
Filip Říha • Autor: ČTK, Krumphanzl Michal

Ještě minulou středu byl ministr obrany Lubomír Metnar v podstatě smířen s tím, že jeho vládní angažmá skončí. Premiér Andrej Babiš se na Twitteru ostře pustil do kritiky dvou armádních zakázek, o nichž psala média jako o předražených. O úřednících ministerstva psal jako o „pitomcích“, pohoršen faktem, že se dověděl některé informace o zakázkách až z médií. Metnar si pak osobně vyslechl premiérovy hlasité výtky a týden na to odstoupil nikoli ministr, ale náměstek ministerstva obrany Filip Říha odpovědný za vyzbrojování armády.

Dnes už je z dokumentů a vyjádření ministerstva zřejmé, že zakázky samy o sobě nebyly s největší pravděpodobností předražené. Nicméně ministerstvo se dopustilo chyb, na něž oprávněně zareagovala média – při původním informování vlády pracovali úředníci zřejmě se zastaralými, nižšími cenami. Po složitém procesu schvalování nákupu, jeho ceny, komunikaci s ministerstvem financí o rozpočtu a opětovném ministerském schvalování zakázek se tak ukázalo, že pořízení rušiček a pasívních radarů vyjde dráž, než byla původně informována vláda – ale argumentace ministerstva při vysvětlení vyšší ceny je celkem důvěryhodná a otevřená.

Náměstek Filip Říha je přitom experty i poslanci výboru pro obranu hodnocen dobře. Za ministra Metnara, kdy byl nejprve pověřen a pak jmenován náměstkem pro vyzbrojování, se armádní nákupy rozjely podle akvizičního plánu konzultovaného a dohodnutého s velením NATO. Ve stádiu podpisu smlouvy jsou dnes zakázky za skoro padesát miliard korun a jde o speciál, který armáda skutečně potřebuje. Ministerstvo dokáže celkem efektivně (i když s časovým zpožděním) plnit i slib, kdy je zvyšování rozpočtu rezortu propojeno se smysluplnými investicemi konzultovanými s NATO.

Lubomír Metnar • Autor: Honza Mudra
Lubomír Metnar • Autor: Honza Mudra

Zdá se tedy, že Filip Říha je především obětí křiku Andreje Babiše, který měl po průšvihu s předraženou zakázkou na elektronické dálniční známky možná strach, že z ministerstva obrany přichází další podobná pohroma. A chtěl, aby někdo za jeho obavu zaplatil. Jenže věc je ještě komplikovanější.

Zvyšování rozpočtu armády přináší velké peníze do investic: ministerstvo má naplánovány na konkrétní a strategicky schválené nákupy zbraní a výstroje a modernizaci objektů výdaje přesahující v následujících pěti letech sto miliard korun. Je to pochopitelně sousto žádané mnoha českými i zahraničními zbrojaři. Z minulosti víme, jak obrovské peníze ministerstvo proinvestovalo do zakázek, v nichž měli vyšetřovatelé a státní zástupci podezření na korupci a experti pak na klientelismus a vliv zbrojařských skupin na plánování akvizic.

Asi nelze pochybovat, že lobbistický vliv přichází i nyní. Jenže zakázky jsou pod mnohem větším drobnohledem a spojené s požadavky NATO, tedy svázané řadou velmi přísných, někdy až příliš přísných a byrokratických, předpisů. Navíc se zdá, že pro ministra Metnara jako bývalého detektiva je prioritou, aby všechny kroky v zadávání zakázek odpovídaly normám – už proto, že osobně ze strany policie zná, co všechno by ho čekalo, kdyby se v tomto ohledu dopustil chyby. Vlastně se dá říct, že jeho hlavní současná starost je, aby neskončil na ministerstvu s nějakým podezřelým škraloupem. Jednání s lobbistickými skupinami zbrojařů jsou proto pro něj nepřijatelná a totéž vyžadoval i od svého náměstka Říhy.

Naopak premiér Babiš je mistr zákulisních dohod. Není nutné ho proto hned podezřívat, že hraje za nějakou zbrojařskou lobby, ale ve státním rozpočtu začínají chybět peníze a on slíbil armádě do budoucích let roční navýšení rozpočtu v řádu desítek miliard korun. Je tak skoro stoprocentně jisté, že konec Lubomíra Metnara by na dlouhou dobu znamenal přerušení akvizičních nákupů. Než by se nový ministr orientoval (viz ministr Martin Stropnický) a troufl si podepisovat komplikované smlouvy, byl by tu konec volebního období a „stát“ by na armádě ušetřil hodně peněz, které by mohl využít na jiné, premiérem preferované výdaje.

Ministr Metnar se veřejně neprojevuje jako charismatická a silná osoba, má trochu z premiéra obavy, ale zasvěcenci respektují s uznáním, jak se jemu a náměstkovi Říhovi podařilo rozjet nákupy ve strategickém režimu země i NATO. Je samozřejmě otázkou, jak si „detektiv“ Metnar nadále poradí bez odborníka, kterého představoval Filip Říha.

Ani Metnar, ani Říha však neuměli premiérovi vysvětlit složitost nákupů a důvody pochybení úředníků. Babiš začal křičet - a z armády i ministerstva obrany zaznívají obavy, že křik premiéra bude mít skrze finance vliv na efektivní vyzbrojení armády a její schopnost se zapojovat do operací NATO. Jinými slovy, zvýšený hlas premiéra otřásl obranyschopností země, což zrovna nesvědčí o stabilitě současné demokracie.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].