Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Čína dál tlačí na Česko kvůli Tchaj-wanu

Ministerstvo zahraničí uznalo na schůzce se zástupcem Pekingu "pochybení protokolu" 

Marta Nováková a Miloš Zeman • Autor: Jakub Plíhal/Aktuálně.cz
Marta Nováková a Miloš Zeman • Autor: Jakub Plíhal/Aktuálně.cz

Konflikt, jenž odstartoval minulý týden tím, že ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková vykázala na žádost čínského velvyslance ze setkání diplomatů zástupce Tchaj-wanu, dál graduje. Čínský zástupce se v pondělí podle informací Respektu sešel s politickým náměstkem ministra zahraničí Lukášem Kauckým (ČSSD) a stěžoval si na údajně nedůstojné zacházení z české strany.

Měl tím mít na mysli mimo jiné fakt, že incident na ministerstvu průmyslu unikl do médií (na věc upozornil server Hlídací pes). Číně také dlouhodobě vadí, že by měla sedět se zástupci Tchaj-wanu za jedním stolem - obsazený ostrov totiž považuje za integrální součást svého území.

To také ministerstvo průmyslu vyslyšelo. Konalo se zde pravidelné setkání ministryně se zahraničními ambasadory a Nováková po stížnosti Číny vykázala pražského zástupce ostrovního státu za dveře. Číně to však nestačilo a na ministerstvo zahraničí si nyní došla pro další kroky.

Schůzku s velvyslancem Čang Ťien-minem Respektu potvrdil náměstek Lukáš Kaucký. “Jednalo se o schůzku domluvenou s předstihem. Obsahem byla jak běžná bilaterální agenda včetně přípravy cesty premiéra na summit zemí 16 + 1 do Dubrovníku či prezidenta do Pekingu na fórum nové hedvábné stezky, tak některá citlivá témata včetně setkání na MPO,” napsal Kaucký v sms odpovědi Respektu. “Vyjasnili jsme si vzniklé nedorozumění a připomněli dlouhodobou pozici české diplomacie a českých vlád (k politice tzv. jedné Číny, pozn.red.),” pokračoval.

Na dotaz, co přesně bylo oním nedorozuměním a zda se česká diplomacie Číně omluvila, náměstek dodal: “Jednalo se čistě o vysvětlení a konstatování, že došlo k pochybení protokolu MPO, pokud jde o obsah pozvánky na dotčenou akci.”

Čínský diplomat měl kromě pohoršení požadovat rovněž potrestání některých lidí, o nichž si Peking myslí, že vystupují proti ní. Ambasador měl také zástupci české diplomacie sdělit, že partnerem pro další jednání Čína v Česku považuje především Pražský hrad. Prezident Miloš Zeman dlouhodobě vystupuje jako podporovatel Číny. Náměstek Lukáš Kaucký k tomu nicméně napsal, že “nic takového během našeho setkání nezaznělo ani náznakem”.

Česká diplomacie se nedávno vůči Číně vymezila, když ministr zahraničí Tomáš Petříček odmítl podepsat společné prohlášení obou zemí ohledně firmy Huawei. V němž měla česká strana zjemnit výhrady k čínské technologické společnosti, jež je v Evropě podezřívána ze špionáže.

Tchaj-wan nemá v Česku velvyslanectví, ale hospodářskou a kulturní kancelář. Její ředitel Chung-I Wang je ale podle serveru Hlidacipes.org považován za člena diplomatického sboru a je běžně zván například na jednání s ministerstvem zahraničí.  Tamní ekonomika ostatně do českého průmyslu nainvestivala čtrnáctkrát víc než Čína.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].