Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Bradáčová: Státní zástupce Kosán selhal v kauze kmotra Nováka

Pražská vrchní státní zástupkyně o tom, zda Kosán porušil své povinnosti

Lenka Bradáčová • Autor: HN, Vojtěch Marek
Lenka Bradáčová • Autor: HN, Vojtěch Marek

Severočeská justice zažívá zemětřesení. Nedávno protikorupční policie obvinila dlouholetého soudce Ivana Nováka z přijímání úplatku a teď mu hrozí vězení. Novák v minulosti zároveň pustil předčasně na svobodu severočeského kmotra a vlivného politika ODS Alexandra Nováka krátce poté, co jiný soud řekl, že exsenátor doposud není schopen vrátit se na svobodu. S osvobozujícím verdiktem souhlasil i přítomný státní zástupce Ladislav Kosán, který neudělal nic proto, aby mu zabránil.

„Rezignoval na veškeré své povinnosti chránit veřejný zájem, a ohrozil tak důvěru v nezávislý a nestranný postup státního zastupitelství,“ prohlásila o Kosánovi pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Nejen ona, ale i například ministr spravedlnosti Robert Pelikán považují Kosánův postup v případu Novák za vážné selhání. Bradáčová na Kosána podala kárnou žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu, v níž ho obvinila z neprofesionálního jednání.

Soud žalobce potrestal a teď mu hrozí odvolání z pozice vedoucího státního zástupce v Chomutově. „Bezprostředně poté, co jsem se dozvěděla verdikt soudu, informovala jsem o tom nadřízeného krajského státního zástupce v Ústí nad Labem. Sdělila jsem mu, aby poté, kdy obdrží rozsudek, přezkoumal odůvodnění a vypořádal se s informacemi z tohoto kárného řízení, které jsou podle mě podle závažné,“ řekla Bradáčová Respektu. „Domnívám se, že je na místě uvažovat o tom, zda nedošlo strany okresního státního zástupce Kosána k porušení povinností. A tedy že lze uvažovat o návrhu na odvolání.“

O kauze vlivného politika ODS Alexandra Nováka čtěte v novém Respektu 15/2016: Novákovo dědictví

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].