Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

V amerických volbách zvítězili opoziční demokraté

Donald Trump • Autor: AP/ČTK, Geert Vanden Wijngaert
Donald Trump • Autor: AP/ČTK, Geert Vanden Wijngaert

Hlasy v amerických volbách do Kongresu se stále sčítají, ale několik věcí je jasných už nyní. Doposud republikáni prezidenta Donalda Trumpa ovládali jak Senát, tak Sněmovnu reprezentantů, a to se mění. Demokraté získali v dolní komoře, tedy Sněmovně reprezentantů, většinu. Republikáni uhájili většinu v Senátu, dokonce ji ještě posílili. Demokratická většina v dolní komoře znamená, že opozice může blokovat Trumpovu legislativu a prosazovat vlastní zákony. Výrazně se rozšiřují i možnosti demokratů kontrolovat Bílý dům - vyšetřovací komise Sněmovny reprezentantů mohou žádat vládní dokumenty a volat ke slyšení členy vlády. Teoreticky je ve hře i zahájení impeachmentu, tedy procesu odvolání prezidenta. Ale, jak odhadují pozorovatelé, tato varianta je nepravděpodobná.

Hlavní politologickou zprávou voleb ovšem je, že Trumpova politika není tak úspěšná, jak se všeobecně soudí. Porážka ve volbách do dolní komory je zřejmá. Vítězství v Senátu kazí republikánům fakt, že se volí vždy jen jeho třetina, a letošní sestava volených senátorských okrsků jim velmi nahrávala. Pokud by se volilo jinde, byl by republikánský výsledek pravděpodobně horší. Podle exit-pollů ztráceli republikáni hlavně mezi ženami, a to všech barev pleti ve všech společenských třídách. Navíc na pozadí faktu, že zájem o letošní volby byl ohromný: zúčastnilo se jich o 30 milionů voličů víc než před čtyřmi lety.

Příměří v Jemenu se blíží - ale boje se zostřují  

Hladomor v Jemenu • Autor: AP/ČTK, Hani Mohammed
Hladomor v Jemenu • Autor: AP/ČTK, Hani Mohammed

Boje okolo jemenského přístavu Hudajda jsou nejtěžší po celou dobu tři roky trvající jemenské války. Koncem listopadu mají na neutrální švédské půdě začít mírové rozhovory a s nimi spojené příměří - obě strany konfliktu se tedy snaží získat v tomto klíčovém městě co nejlepší pozice. Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty podporované provládní jednotky se snaží dostat co nejblíže k centru, Hútíové (s podporou Íránu) údajně město mohutně zaminovávají.

Hudajda má pro Jemen zásadní význam, přes jeho přístav proudilo před začátkem války do země devadesát procent potravin (na importu potravin je vyprahlý Jemen závislý). Krátce po vypuknutí bojů začala Saúdy vedená koalice s blokádou, jež významně přispěla k hladomoru, který ohrožuje polovinu z dvaceti osmi milionů Jemenců.

Na šéfovi Senátu stále není shoda. Bude divoké hlasování?

Jaroslav Kubera • Autor: ČTK
Jaroslav Kubera • Autor: ČTK

Senátní kluby se zatím nedohodly na tom, kdo bude příští hlavou horní komory tuzemského parlamentu. V Senátu platí pravidlo, že předseda se vybírá po předchozí domluvě a je zástupcem nejsilnějšího klubu. Občanští demokraté a Starostové a nezávislí mají však v senátních klubech po osmnácti členech. ODS navrhuje dlouholetého senátora Jaroslava Kuberu, ten je však (přinejmenším) pro Starosty nepřijatelný kvůli svému vystupování. Sami navrhují Jana Horníka, ale ODS trvá na svém. Svého kandidáta mají i lidovci, kterých je v Senátu patnáct - je jím bývalý rektor Karlovy univerzity Václav Hampl.

 Pokud se kluby nedohodnou, může dojít k hlasování celé komory mezi několika kandidáty. To se doposud stalo dvakrát, v letech 1998 a 2004. Mimochodem vždy zvítězil adept z řad ODS. Jak by takzvané divoké hlasování dopadlo tentokrát je nejasné. Kubera může počítat s podporou ANO a části sociálních demokratů. Senátoři z šestičlenného liberálního klubu Senátor 21 by v čele rádi viděli Hampla.

Pražská koalice má hotový program: Chceme být Berlín a Kodaň

Máme koalici • Autor: Milan Jaroš
Máme koalici • Autor: Milan Jaroš

Nová pražská koalice sestavená z Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a lidovci) ve středu představila svůj program na následující čtyři roky. Slibuje stavbu silničních okruhů a čtvrté linky metra, stavět se má i na opuštěných plochách v širším centru měst, mezi další priority patří oprava bytového fondu a víc peněz učitelům. Na 35 stranách slibuje nejen nové stavby, ale především to, že chce z Prahy učinit „mnohovrstevnaté, sebevědomé a úspěšné město, které snese srovnání s Berlínem, Kodaní nebo Barcelonou“. Koalice má pohodlnou většinu 39 hlasů z celkových 65, primátorem bude Pirát Zdeněk Hřib. Všechny dokumenty podepíší strany v pondělí.

Šéf Prahy sobě Jan Čižinský řekl, že se ještě sejdou s opozicí kvůli lepší komunikaci. A spolu s Jiřím Pospíšilem z TOP 09 také reagovali na výzvu ODS, aby se neschovávali jako předsedové klubů a stali se radními se zodpovědností za konkrétní oblast. „ODS pokračuje v politikaření, radši bych uvítal, aby doplnili některé téma do programu. Za nás nesedí v radě zasloužilí straničtí funkcionáři, pro Prahu je lepší, když bude mít územní rozvoj na starosti odborník než kariérní politik,“ uvedl Pospíšil.

První místopředseda ČSSD Jiří Zimola složil funkci

Jednání ústředního výkonného výboru ČSSD v Hradci Králové: Jiří Zimola a Jan Hamáček • Autor: ČTK
Jednání ústředního výkonného výboru ČSSD v Hradci Králové: Jiří Zimola a Jan Hamáček • Autor: ČTK

První místopředseda ČSSD Jiří Zimola složil ve středu odpoledne funkci druhého muže sociální demokracie. Oznámil to na tiskové konferenci v Lidovém domě. „Nemohu jinak, než odejít z funkce, z níž nemohu nic změnit. Pokud si to někdo bude vykládat jako zbabělost, tak ať,“ prohlásil s tím, že tak reaguje na výzvy, že je příčinou nejednoty strany a způsobuje nedůvěryhodnost ČSSD. „Byl jsem zosobněním naděje řadových členů ČSSD po výprasku ve volbách v roce 2017. Jakákoliv razantní změna v ČSSD je ale při současném rozdělení sil ve vedení strany nemožná mise,“ kritizoval Zimola vedení strany.

Z ČSSD neodchází, ale nemá ambice kandidovat na březnovém sjezdu na předsedu strany.  Zimola čelí ve straně dlouhodobé kritice z řad lidí, kteří jsou v předsednictvu, i členů ústředního výkonného výboru. Na posledním zasedání v Hradci Králové mu vytýkali, že veřejně kritizuje stranu, a je jednou z klíčových postav vnitrostranické opoziční platformy Zachraňme ČSSD. Šéf strany Jan Hamáček, který Zimolu porazil v předsednické volbě, reagoval slovy, že ho toto rozhodnutí překvapilo.

Slovem roku je single-use - na jedno použití

Collinsův slovník, který každý rok vybírá anglické slovo roku, pro tento rok vyhlásil „single-use“ - tedy na jedno použití. Podle lexikografů, kteří monitorují anglický jazykový korpus obsahující čtyři a půl miliardy záznamů, se ve vítězi odráží rostoucí povědomí o hrozbě vůči životnímu prostředí, kterou výrobky na jedno použití - nejčastěji plastové - představují.

To ještě podtrhuje další kandidát, slovo plogging, popisující hlavně skandinávskou módu, která kombinuje rekreační běh se sbíráním odpadků. Zeitgeist doplňují zbylí adepti. Gammon, což by se dalo přeložit jakožto „zaprděnec“, popisuje „osobu, nejčastěji bílého muže ve středním věku, s zpátečnickými názory, obzvláště podporující brexit“. Floss je pak vítězný tanec, který provozují postavy oblíbené videohry Fortnite.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].