Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Kultura/mix

Buscabulla  • Autor: Kyle Grillot / AFP / Profimedia
Buscabulla • Autor: Kyle Grillot / AFP / Profimedia

DESKA TÝDNE

Vydali se opačným směrem než všichni ostatní, a to doslova. Když na podzim roku 2017 udeřil na Portoriko ničivý smrtící hurikán Maria, tisíce obyvatel prchaly z ostrova. Pro hudební i partnerský pár Buscabulla, který tvoří zpěvačka Raquel Berrios a producent Luis Alfredo Del Valle, to ale znamenalo silný impulz vrátit se po letech života v New Yorku zpátky do rodných míst. „Bylo to, jako byste zjistili, že vaše matka onemocněla, a vy jste jí chtěli být nablízku a pomáhat jí se uzdravit,“ popisuje Berrios v rozhovoru pro magazín Paper, a to byl důvod proč založila nadaci na podporu místních muzikantů systémem mikrograntů.

Duo Buscabulla si již několik let užívalo pozornosti amerického hudebního tisku. Pohybovali se na newyorské scéně, spolupracovali s vlivnými producenty, časopis Rolling Stone je po dvou zasněných elektro-funkových EP zařadil mezi nadějná jména, ovšem španělsky nazpívané debutové album Regresa natočili a vydali teprve nyní po přesídlení na Portoriko.

Název znamená v překladu návrat a oproti povznášející náladě prvních nahrávek je album více melancholické. Mísí se v něm jak vlivy elektronického popu, tak rytmy pochodových kapel, které doprovázejí místní slavnosti. Regresa zachycuje pocity lidí, kteří se vrátili do zničené domoviny a místo bezpečí cítí spíše smutek ze země poničené přírodní katastrofou i politickými elitami. Je to ten typ návratu, kdy člověk nepoznává místa, o nichž si myslel, že je dobře zná,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].