Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

Je to jak špatný film

Zpráva ze zavřené Itálie, která je možná jen první zemí v řadě

Není to blízko? (Řím) • Autor: Getty Images
Není to blízko? (Řím) • Autor: Getty Images

První italský překlad Hrabalovy prvotiny Perlička na dně je hotov. Knihy jsou vytištěné a připravené k expedici. S rozvozem do obchodů to ale nebude jen tak.

„Je to jeden z hlavních titulů, které jsme letos potřebovali dobře prodat,“ bilancuje po telefonu lámanou, ale obstojnou češtinou Alessandro De Vito, majitel malého rodinného nakladatelství v Turíně. Kořeny jeho rodiny sahají zčásti na Ostravsko, česká literatura je pro jeho podnik hlavní specializací. Nyní čeká na zprávu od distributora, kolik výtisků z domluveného množství prodá, už ale ví, že zatím asi půjde jen o zlomek vydaného nákladu.

Knihkupectví jsou v Itálii už týden zavřená, stejně jako bary, školy, kostely, horská střediska a fotbalové stadiony. V celé zemi platí od minulého týdne restrikce pro volný pohyb – lidé mají zůstat pokud možno doma a vycházet jen kvůli cestě do zaměstnání nebo k lékaři, pokud není zbytí.

„Nic takového nepamatuju, snad jen Černobyl, ale to jsem byl ještě dítě a o nic moc nešlo, jen jsme týden nemohli jíst salát,“ říká k dnešní italské krizi s epidemií koronaviru turínský vydavatel.

Itálie minulý týden přeskočila Čínu a stala se nejpostiženější zemí co do tempa, jakým si kde koronavirus vybírá oběti. Země, která je jen šestkrát lidnatější než Česko, vykazovala v pátek více než stonásobný počet nakažených – přes 15 tisíc.  Počet smrtelných případů se v Itálii za necelý týden zdvojnásobil, v pátek překročil první tisíc a nic nenasvědčovalo tomu, že by země měla to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].