Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Setsakramentsky drahé plavky

Mezi Evropou a Spojenými státy se schyluje k obchodní válce

Zima se blíží, podle předpovědi bruselské komisařky pro obchod Cecilie Malmström dorazí dokonce už někdy na přelomu července a srpna. Přibližně v tu dobu by podle jejích informací měla americká administrativa vyhlásit nová cla na evropské zboží a komisařka na to před dvěma týdny upozornila své rezortní kolegy z vlád členských zemí na pravidelné schůzce.

Podle dvou zdrojů citovaných serverem Politico členka Evropské komise vzkázala do hlavních evropských měst, že je potřeba se připravit. Američané míří vysoko, navrhovaný seznam obsahuje položky v hodnotě přibližně 22 miliard dolarů, a i když realita možná nebude až tak drsná, Evropa bude muset situaci nejen zvládnout, ale zřejmě také zahájit odvetná opatření. Seznam s americkým zbožím v podobné ceně je už ostatně sestaven a obchodní válka, podobná té, kterou Spojené státy vedou již měsíce s Čínou a nově také s Mexikem nebo Indií, tedy může vypuknout, rozbujet a pořádně zmrazit již tak chladné vztahy mezi spojenci v NATO. Proč se k tomu schyluje, je zajímavá otázka, na kterou stojí za to se na chvíli soustředit.

Unie už má připravená vlastní odvetná opatření.

Komisařka Malmström ministry upozornila na to, že americká vláda odmítla pokračovat ve vyjednávání a rovnou se rozhodla přejít do útoku. Situace je přitom na vyjednávání jako stvořená, Trumpův krok se vlastně odvíjí od „spořádaného“ rozhodnutí Světové obchodní organizace v klasickém (byť složitém) obchodním sporu mezi dvěma…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].