Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Perly z Krkonoš

Příště to zkusíme zas.

Příště to zkusíme zas. • Autor: Patrik Borecky
Příště to zkusíme zas. • Autor: Patrik Borecky

Skleněná trubička se nahřeje a vloží do formy. Vznikne z ní řádka skleněných perliček. Ty se pak stříbří, barví a přetvářejí do vánočních ozdob. Je to tradice stará přes sto let a přežívá už jen v krkonošské vesnici Poniklá. Proto byla ruční výroba ozdob z foukaných skleněných perel nominovaná na zápis do seznamu UNESCO. „Jsme rádi, že se nám to řemeslo povedlo zachránit,“ říká Barbora Kulhavá z rodinné firmy RAUTIS, která ozdoby vyrábí.

Dělali jste letos nějakou speciální ozdobu?

Tak třeba cívku na kabel. Bylo to pro společnost, která vyrábí kabely do aut, a tak chtěli nějaký originální firemní dárek. V naší standardní nabídce jsou ale spíš umírněné věci, hvězdičky, andělé, řetězy, ty se prodávají nejvíc. Letos šlo na odbyt také zlaté prasátko a ovečka.

Perlové ozdoby na stromeček se začaly vyrábět kolem roku 1910, kdy přišlo do módy zdobení vánočních stromků. Jak ten nápad vznikl?

Původně se perličky vyráběly na bižuterii a zdobení oděvů a vyvážely se do celého světa: do Asie, do Ameriky, najdeme je na krojích v různých zemích včetně Indie nebo Ekvádoru.

Ale byly různé krize odbytu a největší právě po roce 1910. Tehdy na Jablonecko přišla skupina Japonců, kteří měli za úkol provést průmyslovou špionáž a výrobu okopírovat. To se jim povedlo, místním výrobcům sebrali velkou část trhu. Měli plné sklady perliček a nevěděli, co s nimi. Někoho napadlo, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].