0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře30. 1. 20164 minuty

Od kmotra Mrázka k fenoménu Babiš

Jak se změnily časy od vraždy bosse českého podsvětí

Vzpomínka na vraždu vládce českého podsvětí Františka Mrázka před deseti lety vyvolává otázky. Kdo ho tehdy zavraždil? Proč nebyla jeho smrt nikdy objasněna? A hlavně – jak moc se od té doby změnilo „prorůstání organizovaného zločinu do státní správy“, jež Mrázek zosobňoval? Zatímco první dvě otázky zůstávají bez odpovědi, na tu poslední se už něco říct dá. Zprávy tajných služeb, policejní analýzy i fakta dostupná ve veřejném prostoru odhalují, že skončila fáze, kdy se tu ekonomický prostor snažili ovládnout někdejší veksláci používající metody korupce a podvodů, které se jim vyplatily za minulého režimu. A začala nová, západnější éra, kdy je nutné obtížně rozlišit podvod a krádež od rafinovaného, ale ještě zákonného obchodu.

Dostat se ke zdrojům

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Řada známých představitelů „vekslácké“ éry je dnes mimo hru. Mrázek je mrtvý, Krejčíř ve vězení v Africe, Pitr si odseděl trest a podobné je to s mnoha dalšími, kteří do party patřili. Scénu opustili i kmotři, Roman Janoušek je ve vězení, další – třeba Alexandr Novák – jím prošli nebo jsou obžalováni. Všem zřejmě zůstaly nějaké majetky, nicméně je vyloučeno, že by se mohli pustit do machinací o velké státní peníze a majetky. A o to tehdy šlo.

Gangsteři a kmotři za Mrázkových časů bojovali s nastupujícími byznysmeny, jako byl Andrej Babiš, o zdroje bohatství. Třeba o společnost Setuza, jež jako výrobce „ekologické příměsi do pohonných hmot“ slibovala pohádkové výnosy v byznysu budoucnosti. Každého z kombinátorů…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc