Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Sociální budíček

Vstávejte. Že nevidíte důvod? Ani já ho neměl. Žil jsem navenek spokojený život s pravidelným příjmem a stravou. Ale nebyl jsem šťastný. Strašně mě totiž nudil můj budík. A nebyl jsem sám.

Zdá se, že pocit znudění z budíků hýbe společností. Odpovědí jsou tzv. sociální budíky, které chtějí z buzení udělat sociální event, jenž nastartuje sociální a zábavné lidi do úúúžasného dne. Sociální budík, který trend začal, je Wakie. Propojuje lidi, kteří se budí, s lidmi, kteří chtějí budit – a výsledkem je, že vám ráno zavolá neznámý člověk z druhého konce planety a den začínáte seznamovací konverzací. Koho ta představa děsí, může se uklidnit tím, že doba na vzájemné rozpaky je omezená na minutu, pak se hovor utne. A ranní sociální událost máte za sebou dřív než ranní močení.

Podobných aplikací vznikla v posledních měsících řada, většinou v angličtině. Čerstvě je ke stažení český (a slovenský) YouWakeMe. Ráno vás může vzbudit nahraný vzkaz od facebookového kamaráda anebo od nějakého toho influencera, což je v řeči marketingu člověk, který má vliv, i když se přesně neví proč a na co.

Tedy aspoň v tomto případě na vstávání. Je to třeba blogerka Anie Songe: ráno vám zamává a vysvětlí vám, oč lépe by vám bylo, kdybyste byli jako ona na Bali. Youtuber Ludio povypráví, jak se rozjel včera na diskotéce, a sexy Expl na vás zavolá: Vstávej, líné hovado. Slovensky. No, není to pěkný začátek dne?

Tak už vstávejte. Možná vám připadá, že nemáte důvod. Možná se vám svět někdy zdá divný…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].