0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Agenda29. 10. 20165 minut

Viděli jste mě tu naposledy

Veterán od Tobrúku Pavel Vranský opustil kvůli čistkám a podezřelému hospodaření Český svaz bojovníků za svobodu.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Pavel Vranský se brání označení hrdina. „Nevykonal jsem mimořádné činy,“ říká muž, který se skrýval před nacisty v kurníku se slepicemi, plazil se mezi italskými minami v africké poušti a strávil stovky hodin na palubě britského bombardéru. Opravdoví hrdinové byli podle Vranského ti, kteří za nacistické okupace zůstali doma a aktivně působili v odboji.

Plukovníkovi Vranskému je pětadevadesát a jak říká, život za čtyřech různých režimů ho naučil pochybovat o jednoznačných pravdách. „Všechno je složitější, než se zdá,“ odmítá černobílé vidění světa bělovlasý podplukovník ve výslužbě. V polovině října ale udělal rázné gesto, o jehož správnosti nepochyboval. Veřejně se zřekl členství v Českém svazu bojovníků za svobodu, který po válce spoluzakládal a kterému věnoval velkou část života. „Vyhodili lidi za kritiku. Bez jakékoli diskuse, jako za bolševika. To je nedemokratické. Nemohl jsem tam zůstat,“ říká tento jemný, zdvořilý muž.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Kariérista Vodička

Když skončila válka, Vranský se vrátil do Československa ověšený medailemi za služby u britského letectva. Válku nenáviděl, vzala mu většinu rodiny, a tak se rozhodl vstoupit do komunistické strany, která slibovala, že už žádný další masakr mezi národy nedopustí. „Byl jsem naivní,“ říká dnes penzionovaný voják z křesla v obývacím pokoji v malém domku ve středních Čechách, kde se ženou žije.

V roce 1948 komunisté založili Československý svaz protifašistických bojovníků, který pohltil všechny předchozí…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc