Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Politika

Prolhat se až k vítězství

Podle expertů stále více lidí dokonce chce, aby se jim lhalo, protože jim to zjednodušuje pohled na svět

Autor: EDMUND D. FOUNTAIN/The New York
Autor: EDMUND D. FOUNTAIN/The New York
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Nestává se příliš často, abychom udržovali se světovými trendy tempo, nebo je dokonce předbíhali. V jedné věci se nám to ale podařilo. Celý západní svět řeší, že se ocitáme v éře tzv. postpravdy, což má docela vážné následky. Ano, lhalo se vždy a nepochybně bude. Problém je, že jsme se dostali do situace, kdy se už politici neobávají, že by jejich lež byla odhalena. Dokonce s tím počítají. Jejich stoupenci si totiž lež odůvodní – ať už tím, že lžou i ostatní nebo že lež byla vynesena v jejich zájmu. Český prezident Miloš Zeman už byl dokonce několikrát soudem za tuto lhací taktiku odsouzen, ale škody mu to nepřináší žádné.

V tomto čísle najdete mimořádný text, který připravila redakce The Economist a jenž je věnován právě éře postpravdy. Popisuje příklady z celého světa, nicméně nejzajímavější pasáže jsou o nynější situaci ve Spojených státech.

Článek cituje různé experty na kampaně, kteří otevřeně říkají, jak pracují. Pokud drtivá většina odborníků na dané téma zastává opačný názor, než se hodí klientům, prvořadým úkolem je zpochybnit tyhle odborníky jako takové. Když se diskreditace podaří, je možné tvrdit a prosazovat cokoli. Ideálním prostředkem změny nálad ve společnosti jsou sociální sítě. Sleduje je stále více lidí, a přitom neověřují, jestli jsou informace pravdivé. Stačí, když jsou jim blízké. Podle expertů stále více lidí dokonce chce, aby se jim lhalo, protože jim to zjednodušuje pohled na svět.

Tento přístup často volí tým republikánského kandidáta Donalda Trumpa a jak The Economist uvádí, řadě jeho někdejších stoupenců začíná docházet, jakou škodu napáchali: „V podstatě jsme eliminovali všechny rozhodčí, hlídače… Není nikdo. Nedá se k nikomu přijít a říct: ,Podívejte se, taková jsou fakta,‘“ cituje článek vlivného konzervativního rozhlasového moderátora Charlieho Sykese, který ještě dodává: „Až tohle skončí, musíme se vrátit zpět. Potom se musí tohle všechno zúčtovat.“

Je otázka, jestli se to podaří vrátit, nicméně se ukazuje, že nejlepší obranou je prostě nepodporovat politiky, kteří nám cíleně a stále dokola lžou – i když se někomu zdá, že je to v jeho zájmu. Tak se dostávají mimo jakoukoli veřejnou kontrolu a následky mohou být nedozírné.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].