Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Virální Kafka

Praha by si měla z úspěchu sochy Davida Černého vzít ponaučení

Plastika tu stojí od loňska. Černý ji sem umístil sto let poté, co vyšla Proměna Franze Kafky, který nedaleko odtud pracoval jako koncipient v pojišťovně. Jde o desetimetrovou ocelovou hlavu s nezaměnitelnýma ušima pražského rodáka, která je horizontálně rozřezaná do dvaačtyřiceti, nezávisle na sobě se otáčejících pater. Váží skoro čtyřicet tun a stojí na gigantické trojnožce, kterou sochaři používají při modelování. Spisovatel se před chodci točí ve věčné proměně své tváře. Klidně by se teď mohl živit jako youtuber: na jednom serveru jeho klip vidělo během tří týdnů osmnáct milionů lidí, na dalším dokonce přes dvaadvacet milionů. Řeč je o Davidovi Černém, jehož video K on sun se momentálně šíří světem jako globální virál a referovaly o něm The New York Times, Die Welt či Business Insider. Krátký snímek zabírá Černého sochu Kafka, jak se ve slunečním svitu točí na Národní třídě za obchodním centrem Quadrio.

Turisti Kafku kousek od Václavského náměstí obdivují už od chvíle, kdy se dostal do pár bedekrů. Ale až teď se díky sociálním sítím z plastiky stal doslova celosvětový fenomén. Majitelé největšího parníku světa Harmony of the Seas si mohou spokojeně mnout ruce: jednou z jeho atrakcí je i Kafkovo ocelové dvojče, které Černý pro centrální halu zaoceánské lodě redukoval do sedmi otáčecích pater.

Skvělá reklama to je i pro Prahu. Vždyť dávno přestalo platit, že se do metropolí jezdí jen kvůli památkám. Tak jako jsou uživatelé sociálních sítí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 59 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].