Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Vy budete viset

Neznámí útočníci už půl roku terorizují pardubickou školku, která pomáhá uprchlíkům

Pokaždé o jeden krok
dál. (Centrum Kašpárek
v Pardubicích)
Pokaždé o jeden krok dál. (Centrum Kašpárek v Pardubicích)

Včera nám polili dveře červenou barvou. Je to odporné, působí to fakt dost autenticky,“ říká unaveným hlasem do telefonu ředitelka pardubické miniškolky Kašpárek. Není to první útok, ředitelka ale prohlašuje, že se anonymů nebojí a hodlá pokračovat v tom, co jim tak hýbe žlučí. Olga Pavlů založila Rodinné centrum Kašpárek v Pardubicích před pěti lety. Rodiče tu ve všední dny nechávali předškolní děti a čas plynul bez dramatických událostí až do loňského září, kdy se ředitelka po vzoru pražského centra Klinika rozhodla uspořádat sbírku na pomoc uprchlíkům.

Rodiče jsou v klidu

Všiml si toho Pardubický deník, napsal o tom článek a následky přišly velmi rychle. Jako první začaly útoky na Facebooku. „Lidé psali komentáře, že to tu vedou levicoví extremisti, ať sem lidi nedávají děti,“ vzpomíná Olga Pavlů. Byly to jen komentáře, do očí jí nikdo nic neřekl, nepřikládala tomu tedy žádnou váhu.

O několik dní později přišla do práce a našla Kašpárek polepený samolepkami. Byly na nich obrázky šibenic a nápis „Smrt vlastizrádcům“. „Dala jsem to na Facebook a zasmála se tomu. Přátelé mě ale přesvědčili, ať to nahlásím na policii, tak jsem to udělala.“

Druhý útok anonymního samolepkáře přišel v říjnu. Tentokrát na nich stálo „Refugees not welcome“. Potřetí to bylo letos v březnu, kdy samolepky na výloze a zadních dveřích do miniškolky hlásaly „Good night left side“. Útočníci vždy přicházeli během noci, policie nikdy nikoho nedopadla.

Čtvrtý, zatím poslední útok přišel…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].