0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kontext2. 1. 201612 minut

Prostě Plac

Jak Dan Dittrich proměnil svůj život v nekonečný film

,
foto: Milan Bureš
Zjistil jsem, že dům nepotřebuju.

Představte si, že máte vysněné místo v přírodě, kde byste chtěli žít. Kdysi na něm stával dům, jeho základy ještě vystupují z křoví. Neplánujete žádnou obludnou stavbu s tenisovými kurty, jen malý dům v duchu okolní krajiny. A přesto se vám nepodaří vyhovět všem stavebním předpisům. Stavba se nepovoluje. Co dál?

Část lidí by svůj plán v takové situaci vzdala, jiní by možná stavěli načerno a doufali, že úředníci dodatečně přimhouří oko. Herec a majitel několika divadelních kaváren Dan Dittrich ale nechtěl porušovat zákon. Ze zdánlivě neřešitelné situace našel jinou cestu. Velmi neobvyklou, zato legální a v důsledku nečekaně zábavnou. Se svými přáteli buduje nedaleko České Lípy už čtvrtým rokem místo, jaké se ve zdejších končinách jen tak nevidí.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Ložnice po Karlovi

„Až tam přijedem, nelekněte se, teď v zimě to připomíná cikánský tábor,“ varuje rozcuchaný čtyřicátník s černým kulichem, zatímco jeho starý mercedes klouže podmáčenou polní cestou. Jsme na Českolipsku, v kouzelném kraji kolem Bobřího potoka, který napájí soustavu jednadvaceti holanských rybníků roztroušených mezi skalami, listnatými lesy a zbytky někdejších německých mlýnů a chalup.

Kouzelná krajina kolem Bobřího potoka.
Kouzelná krajina kolem Bobřího potoka.
Kouzelná krajina kolem Bobřího potoka.

Některé hráze rybníků jsou provalené a na nezpevněné cestě se místy drží voda. „V klidu, tohle projede všechno,“ ujišťuje řidič, když se kola vozu ponoří do hluboké louže. Následuje vášnivá přednáška o tom, že jeho mercedes model 124 je poslední…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc