Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Autor: Iwan Baan
Autor: Iwan Baan

DŮM

World Architecture Festival se prý trochu podobá výstavě psů – každý se snaží napulírovat svůj kus tak, aby dostal co nejlepší známky za „stavbu těla“ i show před porotci.  Ze 338 projektů získal hlavní cenu obytný komplex v Singapuru od nizozemského studia OMA a německého architekta Oleho Scheerena.  Má tisíc bytů, ale měl by uchovat komunitního ducha vesnice. Je tak rozdělen na menší jednotky, jsou zde sdílené terasy i zelené dvory. Podle jury je to konečně inovace stále stejné bytové výstavby.  Za 20 let se uvidí.

ČLOVĚK

„Že neumíte číst azbuku, ještě neznamená, že není cool.“

Magazín Vogue.com o nové módní mánii: mít na tričku nějaký výkřik v cyrilici. Postsovětští designéři to vysvětlují takto: vyrostli v éře anglických nápisů a teď si chtějí říct něco po svém. Světu se to prý líbí, azbuka jde na odbyt.

VĚC

Jan Škola  • Autor: Archiv
Jan Škola • Autor: Archiv

Designér Jan Škola vyvíjí vozík pro handicapované, kteří chtějí sportovat.  Trilobit má šest variant: na in-line brusle či cyklistiku, nově také na běžkování. Letos ho přihlásil do mezinárodní designérské soutěže o Red Dot – červený puntík, který spotřebitelům dává záruku, že si kupují věc s kvalitním designem. Vyhrál Red Dot: Best of the Best, nejlepší z nejlepších, což se zatím nepovedlo žádnému Čechovi. Puntík je to ovšem za kategorii „koncept“.  Škola věří, že teď už se najde výrobce,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].