Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Měl by stát finančně pomoci OKD při útlumu těžby na Dole Paskov?

06 zlamalova JanSilpochHN R15 kopie • Autor: Respekt
06 zlamalova JanSilpochHN R15 kopie • Autor: Respekt

Lenka Zlámalová

novinářka, Echo24

Stát by neměl soukromým vlastníkům OKD pomáhat. Prodloužení ztrátové těžby na Dole Paskov o dva roky vůbec nic neřeší. Šance, že by se v dohledné době zvedly ceny uhlí a v roce 2016 mělo smysl v těžbě pokračovat, jsou velmi malé. Navíc nejde pouze o Důl Paskov. Ten je jen nejvíc vyhroceným případem. Před krachem je celé OKD. To nejlépe dokládá padající cena akcií. To se pak za miliardy mají sanovat i další doly soukromé společnosti? Stát má pomoci regionu a propuštěným lidem, aby si našli jinou práci. Rozumnější než nalévat peníze do OKD je třeba velkorysejší odstupné, které propuštěným zajistí větší prostor k hledání práce. Pokud jde o náklady na zakonzervování dolu a sanaci pozemků dotčených těžbou, je potřeba přimět soukromé vlastníky, aby dodrželi zákon a zaplatili útlum. Zdeněk Bakala a další majitelé by také měli být státem tlačeni k dodržení privatizační smlouvy a svého veřejného slibu, že prodají 40 tisíc hornických bytů jejich majitelům.

06 novak archivMoravskoSlezskyKraj R15 kopie • Autor: Respekt
06 novak archivMoravskoSlezskyKraj R15 kopie • Autor: Respekt

Miroslav Novák

hejtman Moravskoslezského kraje

Ve vládním materiálu to není řečeno tak, jak média problematiku prezentují – že by stát pomáhal finančně soukromému vlastníkovi. Naopak, po všech diskusích, které probíhaly (i u nás v kraji), vzešla nejrozumnější varianta, že OKD bude na vlastní náklady těžit do roku 2016 a stát se zaváže, že bude platit útlum v předpokládané výši 1,1 miliardy korun v následujících letech, a to podle přesně stanovených regulí, jež musí být schváleny Evropskou komisí. Hornictví se potýká s potížemi v rámci celé Evropy a útlumy financovaly mnohé státy, takže nejde o nic nestandardního. Navíc je tu možnost, že k útlumu vůbec nedojde. Ceny uhlí mohou jít nahoru a vlastník by pak v těžbě pokračoval – stát by pak do útlumu nevkládal nic. Kromě toho je spočteno, že kdyby se Důl Paskov uzavřel již v letošním roce, přímé dopady v rámci podpor nezaměstnanosti, sociálních dávek atd. by stát stály zhruba miliardu korun.

06 picl archiv R15 kopie • Autor: Respekt
06 picl archiv R15 kopie • Autor: Respekt

Václav Pícl

1. místopředseda ČMKOS

ČMKOS je přesvědčena, že se stát nemůže zbavit zodpovědnosti za špatnou privatizaci OKD ani za absentující dohled státních orgánů nad činností vlastníka. Zejména nad nedostatečným vytvářením rezervy na likvidaci následků těžby, případně i nad způsobem těžby ložiska. Je nepřijatelné, aby od tohoto problému dali najednou všichni ruce pryč a aby důsledky celé této morálně a pravděpodobně také právně pochybné kauzy zaplatili pouze propuštění horníci a jejich rodiny. Není možné, aby jen oni byli oběťmi, ztratili zaměstnání, obětovali svou životní úroveň a perspektivu. Proto podporujeme navrhovaný plán ministerstva průmyslu na prodloužení těžby do roku 2016. Ten je však pouze dočasným odsunutím vzniklých problémů. Vláda by měla urychleně připravit projekty na podporu zaměstnanosti, sociální programy pro propuštěné horníky a komplexní plán hospodářské a sociální revitalizace tohoto regionu. Na financování těchto projektů by se měli podílet i současní vlastníci OKD.

06 kohout jaros R15 • Autor: Respekt
06 kohout jaros R15 • Autor: Respekt

Pavel Kohout

ekonom

Ne, stát by neměl nijak pomáhat OKD ani jiným velkým podnikům. Důvod je jednoduchý: bylo by to plýtvání penězi, které by na svých daních zaplatili všichni. Včetně ostatních podnikatelů, jimž stát také nepomůže v jejich nesnázích.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 15/2014 pod titulkem Anketa: Měl by stát finančně pomoci OKD při útlumu těžby na Dole Paskov?