Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Přestřelka v newsroomu

Kdo by měl vést ODS do předčasných voleb jako lídr?

Přestřelka v newsroomu: Břešťan, Honzejk, Šídlo, Švehla, Tabery

ods junior • Autor: Respekt
ods junior • Autor: Respekt

sidlo • Autor: Respekt
sidlo • Autor: Respekt

Jindřich Šídlo: Tomáš Hrdlička. Vypadá teď rozhodně jako nejautentičtější představitel své strany.

Robert Břešťan: Václav Klaus by byla taky dobrá volba.

Robert Břešťan:  Vážně: před minulými volbami byl po Topolánkovi zachránce ODS Nečas, teď už se zachránců nedostává. Někdo to ale být musí. Žena jako vyjádření snahy o změnu dává smysl. Takže Miroslava Němcová.  Tam přinejmenším nehrozí žádná femme fatale jako u Nečase…

Jindřich Šídlo: Vážně: nezávidím tomu, kdo to vezme, protože podle staré poučky neexistuje v politice nic smutnějšího než osud lídra, který dotáhne svou stranu po letech u vlády do opozice, zřejmě s nejhorším volebním výsledkem. Zvlášť pokud ještě myslí na nějakou politickou budoucnost. Ale souhlas s Robertem – Miroslava Němcová. Nebo Bohuslav Svoboda, který ovšem v posledních měsících kamsi zmizel.

Robert Břešťan: Oblíbenou floskuli, že „lídr se nehledá, ten buď je, nebo není“, pro tentokrát v ODS každopádně vytahovat nebudou.

Petr Honzejk: ODS má z voleb upřímnou hrůzu. Nikoli bezdůvodně. Odhlasovala si se vší vážností, že nechce rozpuštění sněmovny, jako by na jejím názoru nějak moc záleželo. Vést ji může jen osoba se silným smyslem pro sebeobětování. Miroslava Němcová to má za ty roky slušně nacvičené.

Erik Tabery: ODS teď nehledá programového či vizionářského lídra. Hledá někoho, kdo voličům této strany naznačí: Nejsme všichni kmotři či loutky kmotrů. Z tohoto důvodu by ODS měla vybírat šéfa podle průzkumů veřejného mínění. Takže Němcová, Pospíšil, Svoboda.

Jindřich Šídlo: Ve sportu v takovém případě obvykle přichází dočasný trenér, který má za úkol zachránit, co se dá, a na nějž se dá nakonec hodit případný průšvih. Pokud překvapí, dostane regulérní smlouvu. Příliš často se to nestává.

Petr Honzejk: Eriku, na Pospíšila nevěřím. Není mu ještě ani čtyřicet let, nemá důvod jít do zápasu, ve kterém jeho tým hraje maximálně o udržení v nejvyšší soutěži. Počká na lepší časy. Pokud nepřijdou, může přestoupit do perspektivnějšího mančaftu.

Kiska • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Kiska • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Erik Tabery: Petře, naprosto souhlasím. Zmiňoval jsem jména, o kterých budou zřejmě uvažovat. Kdyby ODS postavila „tandem“ Němcová a Pospíšil, kdyby si vymohla silný hlas při sestavování kandidátek, mohla by to být šance pro tuto stranu.

Erik Tabery: A ještě k Jindřichovi, ano tak to je. V byznysu se tomu říká krizový manažer. Pokud ODS půjde do voleb pod Němcovou a ona si řekne o silný mandát, kdy bude ovlivňovat i kandidátky (aby tam nebyli kmotři apod.), pak se může ODS dostat přes patnáct procent.

Robert Břešťan:  Taky souhlas. Němcovou za prohru (nebo nevýhru?) nikdo lynčovat nebude, bude ta, kdo se obětovala. Pospíšila a Svobodu ODS vystrčí jako lídry kandidátek. ODS má mimochodem hezkou tradici dvojek, které se ale nějak vůbec nehodí na jedničky, když je to potřeba.

Jindřich Šídlo: Mimochodem, má někdo nějaký tip, na kolik procent se ODS dostane?

petr.honzejk@economia.cz • Autor: Jan Schejbal
[email protected] • Autor: Jan Schejbal

Petr Honzejk:  ODS je v pozici postaršího fauna, který toho má za sebou víc, než by sám chtěl, a někoho může „sbalit“ snad leda na soucit. Na druhou stranu, když se bude Mirek Kalousek příliš vytahovat, může být těch soucitných víc, než si teď myslíme. Viděl bych to v intervalu 8–15 procent.

Marek Švehla:  Přísně vzato, volba lídra je věc ODS. Kdybych měl ale vznést nějakou objednávku potenciálního voliče, tak bych chtěl někoho čerstvého, bez vazeb na klausovskou éru, bez těch ublíženeckých keců směrem k Ištvanovi a spol. A někoho, kdo řekne, že to fakt chce dělat a proč. Ti „lídři“, kteří se týden rozmýšlí, jestli jsou lídři, už mě nebaví.

Petr Honzejk:  Představa Marka Švehly jako voliče ODS mě pobavila vůbec nejvíc.

Marek Švehla:   Zoufalí lidé dělají zoufalé věci.

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Jindřich Šídlo:  Není zvláštní, že se tu ještě nikde neobjevilo jméno Martina Kuby? Pokud si to pamatuju správně, a asi ano, ODS si ho za plného vědomí a docela jednoznačně zvolila loni v listopadu v Brně prvním místopředsedou… Když si vzpomenu, kdo všechno – nejen v ODS – tenhle post zastával, docela mě to pobaví.

Robert Břešťan, šéfkomentátor týdeníku Ekonom • Autor: Jan Rasch
Robert Břešťan, šéfkomentátor týdeníku Ekonom • Autor: Jan Rasch

Robert Břešťan:  Přesně. Viz výše – „ODS má hezkou tradici dvojek, které se ale nějak vůbec nehodí na jedničky, když je to potřeba“.

Petr Honzejk: Kuba je něco jako reliktní záření. Upomíná na minulost, ale zároveň tě může i zabít.

Marek Švehla: Hezká tradice dvojek je tradice velkých stran obecně. Každý chce být místopředsedou, protože s tím je spojený vliv, přístup do médií a minimální zodpovědnost. Pokud ODS sáhne do tohoto rezervoáru „osobností“, skončí ve volbách na deseti dvanácti procentech.  Kdyby našla překvapivého lídra, vytáhne se na patnáct, možná osmnáct procent. Nevěřím, že bude mít méně, věrní voliči ji jen tak neopustí. 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 33/2013 pod titulkem Kdo by měl vést ODS do předčasných voleb jako lídr?