Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Ropná horečka

Nový druh ropy může načas změnit Ameriku i svět, optimisté však od něj čekají příliš

62 R25 profimedia01 • Autor: Respekt
62 R25 profimedia01 • Autor: Respekt

Díky břidlicovému plynu jsme se naučili těžit nový energetický zdroj – lehkou vázanou ropu (LTO, light tight oil), která teď proměňuje energetickou mapu světa. Na rozdíl od běžné ropy není shromážděna v podzemních pastích, ale pevně vázaná v samotné hornině, v břidlici. Chceme-li ji těžit, musíme do vrtů nejprve pod velkým tlakem napumpovat vodu a horninu rozbít.

Největší přínos by „břidlicová“ ropa mohla mít pro Spojené státy, optimisté hovoří o statisících pracovních míst, energetické soběstačnosti a silnější Americe. Podle pesimistů je to jen chiméra. I pro nás je orientace v této otázce důležitá, protože staré zdroje, jako jsou ložiska ropovodu Družba, vysychají a je třeba podívat se po jiných.

Brána k ropě

V oblasti, kde se vázaná ropa těží, například v kanadské Albertě nebo ve formaci Bakken v Dakotě, si můžeme připadat podobně jako na ložisku břidlicového plynu. Krajina je v husté síti pokrytá trubkami, které dopravují pod zem vodu k rozbíjení horniny, frakování, nebo slouží k čerpání ropy. Na krajích ropného pole vidíme vrtná zařízení – pomocí husté sítě nejprve vertikálních a pak horizontálních vrtů se tu rozšiřuje těžební areál. Vytěžená surovina se nejprve soustřeďuje v ropných jímkách a pak se pomocí ropovodů, ale dnes stále častěji automobilů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].