Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Pravice na nože

Na střetu ODS a TOP 09 může společnost vydělat

23 1kom • Autor: Respekt
23 1kom • Autor: Respekt

Je to zvláštní, ale je to tak – od roku 2002 v Česku neprobíhal na pravici vážnější střet. Tím méně programový střet. Občanští demokraté se po odchodu Václava Klause vrátili do pozice jasného lídra a ostatní to akceptovali. To se teď mění. Preference stran zveřejňované od začátku letošního roku naznačují, že v dohledné budoucnosti se může ODS propadnout za TOP 09 a stát se až druhou, „doplňkovou“stranou zdejší pravice. Už jen teoretická šance na tuto přelomovou událost mění atmosféru na politické scéně. A nejen atmosféru.

Vyčerpanost

Kdyby studenti dostali u maturit otázku „Jaký je rozdíl mezi ODS a TOP 09?“, zřejmě by se pěkně zapotili, případně by ještě stoupl počet propadnutých. Například po programové stránce není mezi oběma uskupeními větší rozdíl, pokud se tedy nenecháme ošálit proklamacemi. Dobře je to vidět na tématu Evropské unie, kde se obě strany údajně zásadně liší, ovšem fakticky mnoho rozdílů nenajdeme. Pouze různé odstíny šedi, kterých si ale všímají maximálně analytici, méně už veřejnost.

Personálně také nelze říci, že byjedno uskupení bylo lepší než druhé. A nemyslí si to ani veřejnost. Podle agentury STEM najdeme mezi pěticí nejpopulárnějších politiků dva členy ODS (Jiří Pospíšil a Miroslava Němcová), ale není tu žádný zástupce TOP 09, Karel Schwarzenberg se propadl z jedničky na šestou pozici.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].