Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Nová levice přichází

Připomínají trochu americké konzervativní radikály z Tea Party, byť jsou jim jejich cíle na hony vzdálené. Na české scéně vyrůstá spontánně zezdola hnutí levicových aktivistů a intelektuálů. Mladá levice se dělí na nesčetné navzájem se svářící proudy, k sobě ji ale váže nechuť k tomu, jak vypadá zdejší společnost, nedůvěra k tradičním partajím a touha po zásadní změně.

56 tema01 varianta R14 2012 • Autor: Respekt
56 tema01 varianta R14 2012 • Autor: Respekt

Vít Lesák (31) se dnes za to trochu stydí. „Nechápu, jak jsem tomu mohl podlehnout, jak jsem to mohl tak nekriticky přejímat,“ usmívá se čerstvý třicátník nad šálkem čaje v kavárně pražského Divadla Komedie. Rodák z Opavy nepodlehl náboženské sektě ani zločineckému kartelu – rozpaky u něj teď vyvolávají roky, které strávil v domnění, že neoliberální pohled na svět je ten jediný správný.

Ještě před pár lety mohl pózovat v reklamě na český transformační sen klausovského střihu. Jeho otec se po listopadu vrhl na podnikání a dodnes má prosperující stavební firmu a rodina léta svorně volila pravici: ODS či později její liberální alternativy. Vít pak po gymnáziu odešel do Prahy studovat mezinárodní obchod na Vysokou školu ekonomickou a měl před sebou jasně narýsovanou budoucnost ekonomického analytika s nadprůměrným platem.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].