Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Soumrak polobohů z Hradu

Kdo čekal, že úřad prezidenta začne po článku Respektu, odhalujícím možnou korupci při udělování milostí, ověřovat, jestli v systému není chyba, byl překvapený. Nestalo se tak a místo toho byl Respekt prezidentem či jeho poradci označen za „zločinný časopis“ a „prasata“. Podobné reakce těžko někým mohou otřást, ale přesto stojí za pozornost.

V celém případu platí, že situaci má plně v rukou prezident. Místo toho, aby útočil na tisk, může prostě vysvětlit, co ho ke zpochybňovaným rozhodnutím vedlo. Proč tak nečiní? Na jedné straně prý nesmí zveřejnit ani slovo z podkladů pro udělení milosti. Jenže pak tajemník Jakl zveřejnil dopis starosty obce, kde za korupci odsouzená expolicistka Kadlecová, o níž náš článek byl, žije. Za to děkujeme, protože se potvrdilo, že Kadlecové nedal „záruky“. Takže těžká situace: hradní důkazy ve skutečnosti nejsou důkazy. Že by to byl ten důvod neochoty věc opravdu zkoumat a vysvětlit?

Ale možná je věc ještě prostší, ta milost se prostě vysvětlit nedá. I kdyby tu byly vážné zdravotní důvody, tak korupčnice mohla dostat odklad trestu nebo se léčit ve vězení. Že stres a deprese před nástupem do vězení mohou být jen velmi obtížně důvodem pro milost, je zjevné – to by za mříže nenastoupila většina odsouzených. Samozřejmě – paní Kadlecová mohla být nějak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].