Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Orbán sobě

Nová maďarská ústava vyvolala negativní reakce Evropy i OSN

Svých patnáct minut slávy si József Szájer, významný funkcionář maďarské vládní strany Fidesz a europoslanec, odbyl už letos v březnu. To když na svém blogu pěl chválu na iPad, díky němuž mu šlo psaní nové maďarské ústavy jako po másle, a světová média citovala jeho větu, že právě ona je historicky první ústavou napsanou na tomto „zázraku“.

Když pak byla v dubnu ústava schválena ústavní většinou, jíž disponuje v parlamentu strana Fidesz, ukázalo se, že iPad možná přece jen není takový zázrak. Obsah ústavy, kterou si vláda odmítla nechat schválit referendem a o Velikonocích ji slavnostně podepsal prezident, už totiž stihla tvrdě kritizovat EU, OSN, německé ministerstvo zahraničí, Amnesty International i Helsinská komise pro lidská práva.

Po nelibosti, kterou v lednu vyvolal v Evropské unii mediální zákon nové maďarské vlády, si tak Budapešť zadělala na další bouři nevole a zdá se, že Evropa už jen trpně čeká na 30. červen, kdy Maďarsku skončí předsednictví EU. Plánovanou návštěvu už odpískala americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, i evropský summit na téma partnerství EU s východoevropskými státy, od něhož si premiér Viktor Orbán tolik sliboval, je odložen, aby se mohl uskutečnit až v Polsku, které předsednickou funkci přebírá po Maďarech.

 

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].