Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Technologie

Televize, zapni se

Stroje už rozumějí mluvené řeči, dokonce i češtině

Představte si, že potřebujete do mobilního telefonu napsat krátkou textovou zprávu. Obzvláště při chůzi nepůjde o úkol zrovna jednoduchý. Zdá se však, že brzy bude možné textovku do mobilu zkrátka nadiktovat.

Oblast počítačového zpracování lidské řeči má stále příchuť něčeho futuristického, co náleží spíše do oblasti vědecké fikce. Je to však jen zdání. Například systém ViaVoice firmy IBM rozpozná hlasové pokyny, které mu udělí řidič automobilu. Šofér se jej může za jízdy zeptat na různé informace týkající se jízdy, ovládat pomocí něj rádio, CD přehrávač nebo řídit navigaci.

Podobné produkty však většinou nepracují s češtinou. Problematika rozpoznávání mluvené řeči v českém jazyce je mimořádně složitá; zatímco v angličtině si nástroje většinou vystačí se slovníkem čítajícím kolem 50 tisíc slov, čeština je flexivní jazyk – jedno slovo může mít více tvarů, například slovo „důležitý“ až kolem čtyřiceti. Slovník pro češtinu tak může čítat až jeden milion slov. Z toho důvodu nelze jednoduše převzít postupy, které fungují v jiných jazycích. Například při převodu balíku grafických aplikací Creative Suite do češtiny musela firma Adobe vynechat funkci rozpoznávání řeči, protože by práce s češtinou příliš zvýšila cenu softwaru.

Nástroj, který nám umožní česky nadiktovat textovou zprávu do PDA či smartphonu, se jmenuje MobilDictate. Je mladším sourozencem softwaru NewtonDictate určeného pro stolní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].