Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Technologie

Tváří v tvář? Ne, díky

Videotelefon se neujal ani za dumpingové ceny – zatím

Auta, která se řídí sama. Výlety na Měsíc. Kapesní telefon přenášející zároveň s hlasem tvář volajícího. Ze smělých představ autorů sci-fi o životě ve 21. století dnes uspokojivě funguje jen videotelefon. Zatím se moc nerozšířil, průkopníci digitálních technologií se však nenechají odradit.

O vědecko-fantastických seriálech mluvil i ředitel firmy Apple Steve Jobs, když na jaře představoval světu čtvrtou generaci komunikátoru iPhone s novou funkcí. iPhone 4 nemá kameru jen na zadní straně jako většina ostatních telefonů, ale také vpředu. Obraz obličeje volajícího dokáže přenést ve vysokém rozlišení, velký displej iPhonu jej umí působivě zobrazit. Kdo ovšem chce, aby jej vola-ný viděl v rozumné velikosti a bez optického zkreslení, musí si telefon držet před obličejem na vzdálenost natažené paže. Chodí-li při tom po ulici, mohou si o něm spoluobčané myslet, že je cvok. (Vzpomeňme ale na opovržení, které v polovině 90. let vzbuzovali lidé volající na ulici z dnes běžného mobilu.)

Novinka firmy Apple zatím umožňuje videotelefonovat jen přes wi-fi sítě a z jednoho iPhonu na jiný. Funkce FaceTime, která přenos obrazu umožňuje, však stojí na otevřeném komunikačním protokolu. To znamená, že ji mohou ostatní výrobci zabudovat do vlastních produktů. Pokud se ujme, bude možné jejím prostřednictvím volat i na jiné telefony a počítače.

Už pár let videohovory v různých podobách, většinou komplikovanějších a méně kvalitních, nabízejí i desítky konkurenčních…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].