Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Šach Pitrem

Zatčením uprchlého mafiána dostala policie klíč k rozpletení politické korupce. Využije ho?

Zatčení jedné z největších hvězd „zlaté éry“ českého podnikatelsko-politického korupčního byznysu Tomáše Pitra vypadá jako policejní trefa do černého: útěk podnikatele odsouzeného za mnohasetmilionové daňové úniky skončil a zdejší spravedlnosti tak stoupla šance, že jí bude učiněno zadost. Domnívat se, že jsme svědky happy endu, by ale bylo přece jen předčasné. Zásadní zprávou totiž není podnikatelovo polapení nebo jeho případné uvěznění, ale až to, jestli se policie po letech nečinnosti pokusí Pitra využít jako klíč k rozkrytí naší nedávné hodně barvité minulosti lemované nájemnými vraždami, korupční privatizací strategických podniků a srůstem politiky s organizovaným zločinem.

Vzhůru do Hrdlořez!

Po vraždě mafiána Františka Mrázka a útěku dalšího muže podsvětí Radovana Krejčíře je dnes Pitr pro policii v podstatě jediným a zároveň nejdůležitějším svědkem, který jí může objasnit skutečně velké případy nedávné minulosti, při nichž tu stát tratil svoji důvěryhodnost a miliardy z veřejné kasy. Pitr byl přímým aktérem všech těchto obchodů a má tedy do jejich průběhu detailní vhled včetně toho, proč tu politici čachry s erárem tak dlouho tolerovali a jestli to náhodou nebylo z korupčních důvodů.

Pitr dnes může být pro detektivy informačně cenný především ve třech věcech – v podezřelé privatizaci strategického koncernu Unipetrol, nevýhodném prodeji…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].