Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Z komárů se dá i zešílet

Jsou jich celé armády a vyvolávají takřka paniku. Na Moravě se dokonce mluví o kalamitě. Přesto existují lidé, kteří s komáry spojili celý svůj život. Parazitolog a entomolog František Rettich o nich dokonce napsal diplomovou práci a dnes se jako výzkumník věnuje vývoji co nejúčinnějších repelentů.

Na Moravě se po letošních povodních mluví o komáří kalamitě. Jde skutečně o tak velké drama?

Je to tak, to si asi my, obyvatelé Prahy, neumíme zřejmě vůbec představit. Komáři se díky povodním vyrojili snad úplně všude. Vylíhli se totiž i ti, kterým minulé povodně připravily vhodnou půdu k nakladení vajíček. Prostě jen čekali, až se terénní nerovnosti opět zalijí vodou. V okolí velkých řek, jako třeba Morava, Dyje či Labe a letos i Odra, to pak znamená jejich gigantické přemnožení.

Kolik jich vlastně je?

Kolegové na jižní Moravě chytili za jednu minutu entomologickou síťkou devět set třicet útočících komárů. A to je nechytnete všechny, takže si představte armádu více než tisícovky nepříjemně bzučících a bodajících komárů útočících na jednoho člověka. Kolik jich vlastně vůbec je v těch zasažených oblastech, to se zatím nikomu nepodařilo spočítat. Nejspíš miliardy.

Čím je komár pro člověka nebezpečný?

Komár je světově velmi nebezpečný živočich. Přenáší smrtelně nebezpečné choroby, jako je malárie, dengue či žlutá zimnice, což jsou všechno tropické choroby. Pro představu – na malárii ve světě umírají ročně na tři miliony lidí. Známá je také dost nebezpečná takzvaná západonilská horečka, po které může člověk i ochrnout a dobře ji znají v současnosti třeba i v USA, kde na ni už zemřelo několik set nakažených. A třeba v Itálii se díky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].