Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Nejistota je to největší kouzlo

Co pro vás osobně znamenala krize – tedy jaké poučení a životní zkušenosti jste si z ní odnesl a co vnímáte jako její klíčové aspekty? Co jste se díky ní dozvěděl o vaší roli fotografa ve společnosti?

Když se začínalo mluvit o finanční a ekonomické krizi, nedokázal jsem ani zdaleka odhadnout její důsledky pro běžný život. Zdálo se mi, že je to něco abstraktního, co se mě, fotografa na volné noze, v zásadě nijak nemusí dotknout.

Ukázalo se ale, že jsem nastavení byznysu a celkovou provázanost systému viděl jenom velmi povrchně. V reklamním prostředí se krize projevila s jistou setrvačností, ale o to silněji. Poté, co se banky a pak i firmy dostaly do finančních potíží, se jedním z prvních opatření stalo zpravidla omezení nákladů na marketing. Fotografické zakázky se staly vysoce nedostatkovým zbožím a některé měsíce jsem do poslední chvíle nevěděl, z čeho zaplatím nájem. Situace se dodnes nespravila. Je méně projektů, méně inzerentů a méně práce. Tam, kde dříve tekly peníze téměř nekontrolovaně, se teď hledí na každou korunu. Obecně se všichni musíme mnohem více snažit.

Krize je pro mě ale i něčím, co mě donutilo zastavit se a mnohem více přemýšlet. Proč se něco, co donedávna fungovalo zdánlivě bez problémů, hroutí? Krize vás donutí dívat se na věci jinak a také je jinak dělat. Uvědomil jsem si, jak snadno podléhám pocitu nedostatku, přestože ve skutečnosti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].