Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Radost zatížená odpovědností

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

V posledních dnech se často srovnávaly výsledky českých a slovenských voleb. Ono se to samozřejmě nabízí, protože v obou zemích "prohráli“ autoritáři, kteří se předem považovali za vítěze. V Česku i na Slovensku pak zřejmě povládnou strany, které sice nezískaly velkou podporu voličů, dohromady ale mohou sestavit většinovou vládu pravého středu.

Slovenské volby fundovaně rozebírá Martin M. Šimečka na str. 14, ale věnujme se chvíli i otázce, jak dlouho může vydržet úleva, že "ti zlí“ neprošli k moci. A nebudeme ji chtít udržet i za cenu přílišného přivírání očí nad poklesky "těch dobrých“? Mezi těmi, kdo v obou zemích oslavovali, bylo i hodně intelektuálů a novinářů. Tedy lidí, kteří by si už z podstaty své myšlenkové kapacity či povolání měli zachovávat zdravý odstup. Nelze se tomu ale divit, zejména na Slovensku, kde novináři čelili tvrdému útisku ze strany moci. Vláda napojená na soudy je úspěšně žalovala za kdejakou maličkost a stále častěji se mluvilo o autocenzuře: Tohle podezření na levotu raději nebudeme tisknout, aby z toho nebyly opletačky.

Co si ale "hlídací psi demokracie“ teď počnou s tím, že vyhráli ti "jejich“? Už blízká budoucnost ukáže, jak si všichni dokážou udržet svou nezávislost. Před volbami to mnohdy vypadalo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].