Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Uvěřit a nakazit

Stačil jednoduchý nápad a Weston Stacey se stal mužem, kterému se může podařit nemožné. Šéf české pobočky Americké obchodní komory dotlačil před volbami zdejší rozhádané lídry k závazku, že společně najdou recept na zkrocení korupce v této zemi. Jestli slib dodrží, stojíme na prahu velké změny.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Vypadá jako ztělesněná reklama na úspěch. Přímý pohled, energické vystupování a povinný optimismus. Hned jak vejde do své kanceláře v centru Prahy, snaží se vzbudit dojem, že má vše pevně v rukou. „Nešlo by to, prosím, před tímhle obrazem, kreslil ho můj syn,“ žádá fotografa a směruje ho k modrému plátnu plnému lidských těl. Během dvouhodinové schůzky pak ani na vteřinu nezapochybuje nad svým smělým cílem: vymýcení korupce z českých veřejných zakázek.

Dlouholetý šéf Americké obchodní komory v ČR a bývalý politický novinář Weston Stacey je už přes dva týdny v jednom kole. Šéfové partají se předhánějí, kdo ho dřív pozve na mítink a bude se moci vyfotografovat po jeho boku. A dveře se netrhnou ani s novináři: co chvíli, to jeden rozhovor pro noviny nebo televizi. Humbuk, o kterém jako první informovaly Hospodářské noviny, spustily před dvěma týdny dvě jednoduché věty: Máme plán, jak vnést do neprůhledných veřejných zakázek světlo. A máme chuť ten plán uskutečnit.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Prostor pro všechny

Veřejné zakázky v Česku platí za symbol korupce a plýtvání státními financemi. Z poslední doby například půlmiliardový tendr na vybudování informačního systému pro sčítání lidu na Českém statistickém úřadě, dvouapůlmiliardová zakázka na projekt státní pokladny nebo třísetmilionová dodávka aut České poště: tyto soutěže vždy vyhrála firma, která se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].