Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Audit Jana Macháčka, Politika

Jaký byl rok 2009? Jiný.

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Jaký byl rok 2009 z hlediska hospodářství? Myslím, že jeho nejdůležitější charakteristika je, že to byl rok úplně jiný, než naprostá většina expertů očekávala.

Minulá česká vláda by mohla vyprávět. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek sestavil rozpočet postavený na odhadu růstu plus 4,8 procenta, skutečnost je podobné číslo s minusovým znaménkem. Jakkoli česká čísla jsou extrémní, platí to do značné míry pro celý svět. Před 15. zářím 2008 se zdálo, že pouze nebývalá přírodní katastrofa může ohrozit bezpečí globálního růstu a prosperity. Recese čas od času přicházejí, ale spíše se předpokládalo, že budou lokální a ne tak nakažlivé.

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Zároveň je rok 2009 rokem, kdy se podařilo zabránit opakování velké hospodářské krize a to díky masivním rozpočtovým a měnovým stimulačním opatřením centrálních bank v USA, Asii i Evropě. Těžko se ovšem dogmatikům dokazuje, že jsme stáli nad pomyslnou propastí, když jsme do ní nakonec nespadli. Převládající názor dnes je, že jsme na kraji propasti stáli. A s tím souvisí i to, že šéf americké centrální banky Ben Bernanke byl jmenován osobností roku časopisu Time. Měl odvahu učinit nestandardní kroky.

V konstrastu stojí jeden z „výkonů“ českého předsednictví EU, kdy Mirek Topolánek označil Obamův záchranný plán pro americkou ekonomiku za „cestu do pekel“.

Po dlouhých letech intelektuálního sucha byli ekonomové přizváni, aby radili vládě. Vznikl tedy NERV, jenže bez ohledu na něj je třeba zdůraznit, že největším stimulačním balíčkem pro českou ekonomiku byl nakonec výše zmíněný Kalouskův rozpočet. Ekonomové se z vlády a partajní politiky nakonec vypařili stejně rychle (bohužel), jako se v ní objevili.

Čeští ekonomové se asi nejvíc hádali o šrotovné. Německé šrotovné ale zjevně efekt mělo. Zastavilo propad poptávky v psychologickém bodu mrazu a i Češi z něj velmi profitovali.

Možná ale platí, že mnohem důležitější než ekonomika jsou jiné věci. Korupce se zhoršuje a prorůstání mafie a racketeeringu do státní správy a politiky se zdá být stále intenzivnější. Stal se z toho systém.

Abychom nebyli jen negativní: dobré zprávy přicházely letos především odjinud než z ekonomiky. Rok 2009 je rokem Ústavního soudu, rokem odvážných rozhodnutí jak ve věci voleb, tak ve věci Lisabonské smlouvy.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 52/2009 pod titulkem Jaký byl rok 2009? Jiný.