Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Nejistá karta

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Praha marně hledá ztracenou miliardu

Pražský primátor Pavel Bém ji před třemi lety označil jako symbolickou třešničku na dortu. Kolem „karty Pražana“ neboli Opencard bylo tehdy symboliky víc než dost. Primátor mluvil o tom, jak z magistrátu vzniká moderní funkční úřad, který snese srovnání s nejvyššími evropskými standardy, jak směřuje k otevřenosti, jak se z kanceláří rakousko-uherského typu proměňuje v prosklený „supermarket veřejných služeb“. A jak vstupuje do éry elektronizace, jejíž představitelkou je právě Opencard. Na té třešničce je ale mnoho shnilého. Projekt Opencard stál zatím české hlavní město 888 milionů korun a místo atraktivního vějíře služeb je tady jen luxusní tramvajenka. A podezření, že část peněz odtekla do kapes byznysmenů napojených na radnici, orámované jen těžko srozumitelným bojem uvnitř pražské ODS.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Kdo za koho tahá

O potížích s pražskou kartou se v posledních dnech napsalo mnoho, tak si jen připomeňme základní fakta. Projekt odstartoval v roce 2006 a karta měla postupně sloužit jako jízdenka v hromadné dopravě, „elektronická peněženka“, která by umožnila výhodné platby v divadlech, zoo a dalších městských institucích, jako nástroj pro získání slev a informací například o počtu trestných bodů za dopravní přestupky. Magistrát dokonce vyhlašoval, že ji rozdá bezdomovcům, aby tak jednak získal jejich přesnou evidenci, jednak je inspiroval k odpovědnému utrácení sociálních dávek, které by šly právě prostřednictvím karty.

Média psala o projektu od počátku převážně s nadšením a v podstatě to platilo až do minulého týdne, kdy se díky České televizi objevily na veřejnosti výsledky auditu celé akce. Podle něj postupovali městští úředníci bez jasného plánu, bez dostatečné kontroly, často vydávali veřejné peníze bez výběrových řízení, a to pravděpodobně cíleně ve prospěch dodavatelů. Karta navíc zdaleka neplní všechny funkce, které projekt ohlašoval. Zjednodušeně řečeno – po třech letech mají Pražané možnost používat elektronickou tramvajenku a mezi opozičními zastupiteli lze na chodbách magistrátu zaslechnout ironické přitakání vizionářským slovům primátora Béma. Tohle opravdu není Rakousko-Uhersko. Je to mnohem horší: je to Praha roku 2009.

Pochopit, jaká je na magistrátu situace, respektive jaká je situace v pražské ODS, díky jejímž sporům zřejmě audit pronikl na veřejnost, není snadné. Pro vnějšího pozorovatele to může být nezajímavý folklor vnitrostranických pří na úrovni komunální politiky. Tady jde nicméně o rozpočet v řádu desítek miliard. Hlavními postavami komunálního dramatu jsou náměstek pražského primátora Rudolf Blažek a primátor Bém. Blažek je jako radní zodpovědný za odbor informatiky, a tedy i za Opencard. Bém byl hlavním iniciátorem a propagátorem karty. Právě oni dva se však v listopadu utkali na sněmu ODS o pozici předsedy pražské organizace. Přestože byl Blažek favoritem, vyhrál nakonec o několik hlasů Bém. Výsledek podle všeho odpovídal spíše než náladě mezi členy ODS dohodám vlivných byznysmenů, kteří si prostřednictvím svých spřátelených politiků rozdělují v Praze sféry vlivu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Audit auditu

Podstatné teď je, že právě Rudolf Blažek zadal na jaře vypracování auditu. Na první pohled sebevražedný čin – signálů o tom, že projekt se řítí do katastrofy, bylo už v té době na finančním výboru magistrátu tolik, že audit mohl jen potvrdit fakt, že Blažek jako zodpovědný radní selhal. Hlasy z magistrátu ovšem tvrdí, že šlo naopak o promyšlené načasování: Blažek sázel na vítězství na sněmu a v takovém případě by výsledky auditu použil ke konečnému zdiskreditování soupeře. Označil by Pavla Béma za hlavní oporu projektu a požadoval by jeho odstoupení z funkce primátora.

Záměr nevyšel, nicméně výsledky auditu tak jako tak pozornost médií k primátorovi obracejí. Na zakázkách pro Opencard se totiž podílely vzájemně provázané firmy, z nichž minimálně některé jsou svázány s primátorovým přítelem Romanem Janouškem. Největší pozornost pak pochopitelně vzbuzuje hlavní dodavatel, firma Haguess. Té šli podle auditu magistrátní úředníci zcela účelově „na ruku“ a vytvořili z ní prakticky monopolního dodavatele pro celý projekt.

A alespoň tady zcela zřetelně jakýkoli stranický folklor končí, bez ohledu na to, kdo z rivalů bude nakonec úspěšnější. Není totiž jasné, kdo je majitelem firmy Haguess – firma je vlastněná prostřednictvím „akcií na majitele“, což zjednodušeně řečeno znamená, že zvenčí není možné zjistit, kdo ji ovládá.

Dostáváme se tak na půdu, kde není jasné téměř nic. Je otázka, zda je možno důvěřovat auditu, který mohl být zadán jako součást politického boje. Pavel Bém se také vyjádřil v tom smyslu, že zadá nový audit. A všichni, kterých se audit týkal, jeho výsledky zpochybnili. Není jasné, kdo profituje na veřejných zakázkách. A konečně není jasné ani to, nakolik jsou důvěryhodná jakákoli budoucí „nápravná opatření“ – primátor například zřídil komisi pro Opencard a postavil se do jejího čela. Ani Pavel Bém, ani Rudolf Blažek se o sporných bodech nechtějí bavit (na otázky Respektu během minulého týdne ani jeden z nich nezareagoval).

„Je to naprosto absurdní. ODS ztratila smysl pro realitu,“ říká k tomu David Ondráčka z Transparency International, která se zabývá problémy korupce. „Odpovědní politici by měli za této situace rezignovat.“

Kdo to byl?
Pro úplnost je třeba připomenout, že ODS nevládne na pražské radnici sama. Tedy alespoň zatím. Zastupitelé ODS se totiž právě nyní rozhodli z rady vyloučit dva dosavadní členy z jiných stran – zástupce zelených Petra Štěpánka a radní za Svobodné demokraty Markétu Reedovou.

Právě Reedová měla na starosti vypracování protikorupční strategie. „Opakovaně ten dokument zablokovala ODS,“ říká k tomu Reedová. „Boj proti korupci je pro ně čistě jen předvolební politické gesto, ale jinak jim připadá zcela zbytečný.“

ODS takovou interpretaci samozřejmě odmítá. A zřejmě oprávněně: plánované odvolání radních nemá pravděpodobně nic společného ani s protikorupční strategií a bezprostředně ani s Opencard. Jde spíše o to, že ODS už nechce mít žádné svědky při vyřizování svých vnitrostranických účtů. „A s tím nic nenadělám,“ dodává Reedová. „Jeden kolega z ODS mi říkal, že na ně s tou protikorupční strategií poštěkávám jako malý psík. A má vlastně pravdu. Já tam reprezentuji nějakých pět procent hlasů, kdežto ODS jich získala 54 procent.“

Jisté je, že kauza Opencard bude pokračovat. Tento týden by měli pražští radní rozhodnout o sesazení svých dvou kolegů. A těsně před Vánoci by se měli sejít ještě jednou a rozhodnout o tom, kdo nese za chyby v projektu Opencard zodpovědnost.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].