Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

V Kodani začala světová konference o změnách zemského klimatu a její organizátoři na úvod oznámili, že současné desetiletí je nejteplejší dekádou od roku 1850, kdy se začalo se soustavným měřením teplot. „Sanace bank padajících pod náporem finanční krize stála podle odhadů pět procent světového HDP. Boj s globálním oteplováním si vyžádá přibližně jedno procento,“ napsaly ve svém reportu z konference Hospodářské noviny. V obchodech začaly předvánoční slevy. Student Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jan Škampa (23) vyhrál 17 a půl milionu korun na pokerovém turnaji European Poker Tour. Na sjezdu Strany zelených byl ve funkci předsedy potvrzen Ondřej Liška.
Ta jména neřeknu, protože všech sedm členů komise vstupovalo do té služby s tím, že zůstanou anonymní, odmítl místopředseda Českého statistického úřadu Jiří Křovák prozradit Hospodářským novinám, kdo jsou ti lidé, kteří letos na podzim přiklepli společnosti Hewlett-Packard první místo v soutěži o půlmiliardovou veřejnou zakázku na technické zajištění cenzu obyvatelstva; šéf zdejší proslulé IT společnosti Unicorn a jeden z účastníků soutěže Vladimír Kovář tento týden oznámil, že krátce před soutěžním finále dostal mobilní zprávou nabídku, že si za 20 milionů korun může koupit dva hlasy sedmičlenné komise, a premiérův poradce Vladimír Mlynář už v létě upozornil české statistiky interním přípisem, že podle analýzy společnosti Telefónica O2 je celá zakázka na sčítání lidu „ušitá na míru“ firmě Packard, která pak opravdu vyhrála. Vláda rozhodla, že za pět kytek marihuany anebo čtyřicet lysohlávek nebude pěstiteli či držiteli hrozit vězení, ale jen pokuta. Americký podnik Westinghouse dementoval zprávy, že se chce ucházet o zakázku na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín ve společném podniku s ruskou společností Atomstrojexport.
O Temelín zájem máme, ale spolupráce s Rusy není na pořadu dne, ohlásilo vedení Westinghouse. Média oznámila, že v Německu opět nečekaně klesla teprve nedávno po krizi probuzená průmyslová výroba. „Oživení oslabuje,“ oznámily poté svým čtenářům titulkem Lidové noviny. Schodek letošního rozpočtu se vyšplhal z původně loni plánovaných 38 na současných 175 miliard korun. Po Dubaji se na pokraji státního krachu ocitlo zadlužené Řecko a tuzemští analytici varovali, že pokud Česká republika nezkrotí své hroutící se veřejné finance, čeká ji bankrot už možná napřesrok. Poslanci ČSSD ve spolupráci s komunisty prosadili při schvalování rozpočtu na příští rok tři návrhy, které jeho schodek zvedly ze 163 na 174 miliard korun, a ministr Janota jejich čin nazval „zmařením své práce“. Na horách i v nížinách padal sníh. V Blažimi byla pohřbena osmdesátiletá žena, kterou umlátili dva výrostci z téže obce, když je na své zahrádce přistihla při krádeži brambor.
Měl jsem radost, že se dokázala usmát, ale je jasné, že svůj boj ještě nevyhrála – s následky toho zranění se bude potýkat celý život a nebude to pro ni vůbec lehké. Zarazilo mne, že její velké hnědé oči už vůbec nejsou dětské; zrcadlí se v nich prožitá bolest. Bylo by skvělé, kdyby lidé dál poukazovali peníze na Natálčinu domácí léčbu, řekl syn premiéra Fischera Jan po návštěvě tříleté Natálie Sivákové, která letos na jaře utrpěla rozsáhlé popáleniny při žhářském útoku českých neonacistů na dům její rodiny ve Vítkově a která se právě po desítkách plastických operací vrátila z ostravské nemocnice domů ke svým rodičům; číslo podpůrného konta pro Sivákovy je 43–4619960257/0100. Zdražil benzin. Kvůli náhle probuzenému strachu z rakoviny zkrachovala třetina tuzemských solárií. Pod heslem „Nos svou vlastní kůži“ demonstrovaly donaha vysvlečené aktivistky organizace Lidé pro etické zacházení se zvířaty v Praze na Karlově mostě proti kabelkám z hadích či krokodýlích kůží a proti kožichům.
Jsem přísná, ne studená, řekla deníku Právo manželka prezidenta republiky Livia Klausová. Agentury přinesly zprávu, že v kusu vápence z pohoří Švábská Alba bylo nalezeno osm milimetrů dlouhé pírko, které tu před 158 miliony let ztratil dosud neznámý okřídlený dinosaurus. V pražském Centru současného umění DOX otevřeli výstavu Chelsea Hotel: Přízraky bohémy.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 51/2009 pod titulkem Minulý týden