Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Rudé kraje v roce jedna

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Regiony sčítají zisky a ztráty z ročního vládnutí ČSSD s komunisty

Když sociální demokraté před rokem brali komunisty v krajích do tichých koalic či rovnou do krajských rad, spoustu lidí to naštvalo. Koneckonců i zevnitř samotné ČSSD se ozývalo, že vytahovat k moci stranu, která se dodnes hlásí ke zločinné minulosti, je neodpustitelný risk. Jak si ale vlastně komunisté v krajích vedou? Vydali jsme se na průzkum do kraje, kde získali největší vliv – na severní Moravu. A zjistili jsme zajímavé věci.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Díky, ale nejezděte

Pendolinem lehce dosažitelná, čistá a příjemná Ostrava dnes už dávno nepřipomíná „černé srdce republiky“. Region sice stále patří ke krajům s nejvyšší nezaměstnaností, je nejchudším tuzemským regionem a v parlamentních volbách zde drtivě vítězí sociální demokraté, osm let tu ale v čele krajské vlády stála ODS. A nakonec občanští demokraté stále (spolu s ČSSD) řídí ostravskou radnici. A ani KSČM tu v posledních letech nedosahuje svých nejlepších výsledků – na Ústecku či Olomoucku se komunistům v boji o poslanecká křesla daří lépe.

Navzdory tomu, že si při loňských krajských volbách severomoravští komunisté oproti minulému hlasování pohoršili, právě tady dostali ze všech krajů nejvýraznější podíl na moci. Zatímco ve středních Čechách, na Plzeňsku či na Vysočině tolerují menšinovou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].