Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Těžko ho zabít

Jan Gregor • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Gregor • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Právě jste s atrapou zbraně vyloupili večerku a v otřískané dodávce unikáte nočním městem z místa činu. Z policie si nic moc neděláte. Nacházíme se totiž v Jefferson Parish, širší neworleanské aglomeraci. A dobře si pamatujete, jak strážci zákona selhali při záplavách způsobených hurikánem Katrina, které tuto oblast postihly. Náhle vás ovšem vyruší sirény rychle se přibližujícího vozu, který vám rázem smykem zablokuje cestu. Neuplyne ani pár sekund a na kapotu vás s rukama zkroucenýma za zády tlačí pracka dvoumetrového hromotluka. „Jste zatčeni. Máte právo nevypovídat,“ promluví za vámi hlubokým témbrem povědomý hlas. Podíváte se na jeho majitele a rozklepou se vám kolena nelíčenou hrůzou.

Jan Gregor • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Gregor • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Zlé jazyky v něm sice vidí odepsanou hroudu sádla, ale vy při pohledu do šikmých škvírek jeho odhodlaných očí dobře víte, že tenhle dalajlamův přítel a ekologický aktivista vám dokáže dobře mířenou ranou malíkovou hranou zlomit vaz, že ani nemuknete. Ne, to není scéna z béčkového filmu. Takhle nějak by si mohli připadat nedobrovolní hrdinové nové reality show Steven Seagal: Lawman, která se právě natáčí. Akční hvězda z počátku devadesátých let a častý představitel tvrdých policejních mstitelů v ní vystupuje jako skutečný zástupce šerifa místního policejního oddělení a s týmem tvrdých hochů po ruce a kameramanským štábem v patách hasí po ulicích ohniska zločinu.

Jak je projekt stanice A&E bizarní, tak je vlastně geniální. Formát typu „herci se v realitě vyrovnávají se situacemi, kterými se proslavili ve filmech“ jednak dále rozostřuje hranici mezi dokumentárním vyprávěním a fikcí a jednak funguje jako dobrý návod na recyklaci uvadajících celebrit. Steven Seagal je pitoreskní postava, prezentující se v poslední době spíše jako propagátor vlastní značky energetického nápoje a vody po holení nebo kytarista a zpěvák obskurní kapely Thunderbox než svými filmy určenými přímo pro video. Ale tímhle projektem vrací úder Jeanu-Claudeovi van Damme, který si vylepšil reputaci loňským snímkem JCVD.

Příklady táhnou: lze si tak představit Chucka Norrise jako opravdového texaského rangera, Patricka Swayzeho jako instruktora tance nebo Davida Hasselhoffa hlídajícího na skutečné floridské pláži v plavečkách a s plovákem. Nabízí se ale také bývalí herci, kteří se nesmířili s koncem kariéry a o srdce diváků se ucházeli a ucházejí značnou řádku vysílacích sezon na zpravodajských kanálech. Napínavé formáty typu Ronald Reagan: prezident, případně Arnold Schwarzenegger: jasný prezidentský favorit, kdyby to sakra jen nezakazovala ústava budiž Stevenu Seagalovi a jeho pozapomenutým souputníkům inspirací.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].