Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Janotův pokus

Vzkaz pro politické kreativce: situace se státním rozpočtem je opravdu vážná

V příštím roce dosáhne schodek státního rozpočtu podle nejnovějšího názoru ministerstva financí až 230 miliard korun. Znamenalo by to, že se schodkem ve výši kolem 6,5 % hrubého domácího produktu se nám zásadně vzdaluje euro, navíc Česko vykročí pevným krokem na cestu do velké ekonomické šlamastyky. Není tedy divu, že technokratický ministr Eduard Janota představil i kroky, kterými by se, podle jeho názoru, měl tento deficit snížit na stále vysokých, ale poněkud přijatelnějších 160 miliard (4,5 % HDP).

Pochvaly se však nedočkal, naopak to „schytal“ zleva i zprava. Přesto je dobře, že takto razantně problém pojmenoval. Ministrovo prohlášení, že bez podstatných zásahů na straně příjmů i výdajů se české veřejné finance a s nimi do jisté míry i celá ekonomika řítí do velkých problémů, teď nikdo z politiků nemůže brát na lehkou váhu.

Poplatky mimo debatu
Janotův balíček začíná snížením výdajů – počínaje zmrazením důchodů, konče snahou ušetřit na rozmařilém a smysl postrádajícím stavebním spoření. Nepomíjí potřebu zvýšit daně (což Respekt avizoval již před delší dobou) – zejména daň z přidané hodnoty a spotřební daň na pohonné hmoty –, ale zahrnuje i zdvojnásobení daně z nemovitosti. Vyšší daně čekají na bohaté, a to kvůli zvýšení stropu na pojistné. Rozpočtu má pomoci i odložení již dohodnutého…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].