Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa

Jak na to

Jaroslav Formánek • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jaroslav Formánek • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Známý literární kritik P. se po několika skleničkách vína s vervou pustil do stavu pražských chodníků a špatné práce zametačů, kteří podle něj pouze sezobávají vajgly a papírky, namísto aby zametali plošně. Údajně ho problém pálí už roky, a jednou o tom dokonce napsal glosu, kde srovnával zametání v Praze a v Berlíně.

„Když jsem si později vybíral peníze u bankomatu, napadl mě kvůli glose filozof K., který šel zrovna kolem,“ pronesl trpce a dodal: „K. za komunistů musel zametat chodníky, a tak mně u bankomatu tvrdil, že to v Praze plošně nejde, neboť by zametači vymetli písek mezi dlažebními kostkami a chodník by se chodcům rozjel pod nohama. Oponoval jsem, že to je blbost. K. se však rozzuřil a byl až agresivní, prý než něco napíšu, mám si to ověřit.“

Jaroslav Formánek • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jaroslav Formánek • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Nato se P. zeptal, jak se zametá v Paříži, a nakladatel S., který hovoru asistoval a podle všeho historku s K. už slyšel několikrát, neboť zjevně neposlouchal, zbystřil.

„Někdo sezobává, někdo mete plošně,“

zazněla odpověď.

„Francie, země duchovní pestrosti,“ zvolal obdivně P., a než odešel na toaletu, pravil: „Kulturnost národa se pozná nejenom na množství a bohatství kulturních statků, ty ostatně vytvářejí většinou jedinci, ale i na čistotě veřejných zařízení, slušnosti a vlídnosti politiků, úřednictva, číšníků, taxikářů, dostupnosti kvalitních služeb, a taky na dobře zametených chodnících.“ Nakladatel S. zívl, a když za P. zapadly dveře, prohodil: „A taky tím, že se u bankomatu dva intoši málem nepoperou kvůli zametání chodníků.“

O kulturnosti národa už byly popsány stohy papíru a k tématu se pravidelně vyjadřují všichni občané. Mimo média stačí chvilku poslouchat třeba hovor cestujících o stavu upatlaného železničního kupé, o předvolební politické kampani anebo pozorovat nakvašené obličeje opouštějící úřady. V naprosté většině se dochází k obdobným závěrům, jaké pronesl literární kritik P. Proč to tedy vázne, když je to všem jasné? Všichni přece někde pracují, žijí, na kulturnosti národa se podílejí.

Když se P. vrátil z toalety, obezřetně se rozhlédl a řekl: „Před časem jsem si koupil koště a jistou dobu pravidelně zametám před domem, plošně, aby všichni viděli, jak má vypadat správný chodník.“ Poučení: Začal u sebe, což je jiná než věčné teoretizování, které v praxi často končí jako výměna názorů dvou intošů u bankomatu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].