Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Sbírám, tedy jsem

Na nekonečném hromadění věcí je cosi patologického. Největším snem všech sběratelů je totiž mít kolekci uzavřenou, definitivní, aby v ní nechyběl ani jeden kousek. V tu chvíli ale zároveň vášeň opadá a musí se přesunout jinam, protože už není v daném sektoru co sbírat. Je to začarovaný kruh, ale věcí, které lze soustřeďovat na jednom místě, je naštěstí nekonečně.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Sběratelský „ostrov pokladů“. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Sběratelský „ostrov pokladů“. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Zatímco autor těchto řádků se v době své rané sběratelské vášně potloukal po pražských trafikách s jasně definovanou otázkou „Máte nějaké kartony od cigaret?“, paní Šulcová, jež ho měla v útlém věku na hlídání, nesbírala žádný konkrétní, natož výjimečný tovar. Tvar, vzhled ani účel pro ni nebyly rozhodující. Z dejvických popelnic vybírala věci, které ji prostě něčím zaujaly. Mohl to být obnošený kabát, prošlapané boty, jimž se po odstranění špíny snažila o něco prodloužit život. Ale také předměty, které ze smrti už probudit nedokázala: dálkové ovládání od autíčka, natrhlá lyžařská bota, tenisová raketa bez výpletu. Přesto si je nosila domů, aby je přidala k hromadám jim podobných věcí.

Paní Šulcová se tím nevymezovala vůči přesycené konzumní společnosti. Ostatně pro tehdejší společnost konzum začínal zhruba tam, kde končila fronta na banány. Paní Šulcová netušila, že z vyhozených krámů doma utváří garbage design, když se díky ní upravené odpadky měnily v malé poklady. Nevěděla, že patří k pionýrům sběračské kultury, která k nám ve velkém dorazila s pádem komunismu. Kdyby se paní Šulcová dožila dnešních dnů, mohla by si to o sobě přečíst. Vysoká škola umělecko-průmyslová teď vydala sborník Mít a být, který dala dohromady editorka Martina Pachmanová z příspěvků studentek druhého ročníku programu Dějiny a teorie designu a nových médií.

Hluboko v nitru

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].