Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Naše selhání

Slabá, rozdělená, nekoherentní, pokrytecká a rozčilující – tato slova slyšíte dnes o Evropské unii v kuloárech Pekingu či Washingtonu. Události prvního týdne roku 2009 jako kdyby dávaly našim kritikům za pravdu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Timothy Garton Ash - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Timothy Garton Ash - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Timothy Garton Ash

(1955) je britský politolog a historik. Je profesorem evropských studií na Oxfordské univerzitě a badatelem Hooverova institutu na Stanfordově univerzitě. V posledním desetiletí se zabývá zejména transformací Evropy a Evropské unie. V českém překladu vyšly jeho knihy Rok zázraků, Spis, Dějiny přítomnosti a Svobodný svět: Amerika, Evropa a budoucnost Západu.

Slabá, rozdělená, nekoherentní, pokrytecká a rozčilující – tato slova slyšíte dnes o Evropské unii v kuloárech Pekingu či Washingtonu. Události prvního týdne roku 2009 jako kdyby dávaly našim kritikům za pravdu.

Jen se podívejte na ten zmatek, v němž jsme se octli. Evropa čelí dvěma akutním krizím, které ohrožují jak naše zájmy, tak naše hodnoty. Válka v Gaze je popřením všech principů, jimiž se Evropa zaštiťuje. Je v přímém rozporu s našimi životními zájmy nejen proto, že dnešní utrpení Palestinců (dílem způsobené samotnými Palestinci a jejich nezodpovědnými lídry) jen posílí hněv muslimů žijících v Evropě. Rusko-ukrajinský spor o plyn už zasáhl obyvatele některých východních členů EU, kde se staří lidé třesou zimou v ledových bytech. Pokud ochrana našich lidí před umíráním na podchlazení není naším životním zájmem, tak potom nevím, co by jím mělo být. A tento spor se také vysmívá evropským ideálům na téma, jak řešit konflikty smířlivým vyjednáváním podle pravidel.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].