Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Hustá mlha nad Německem

Zatímco se v září a říjnu evropské země předháněly v oznámeních o finančních injekcích pro banky a průmysl, německá kancléřka Angela Merkelová mlčela. Za své váhání si zasloužila kritiku ze všech stran. Teprve na konci října pak vláda pod tlakem podniků a médií odsouhlasila první balíček na podporu ekonomického rozvoje a uvolnila 25 miliard eur.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Tak co přidáme do balíčku? (Zasedání A. Merkelové a P. Steinbrücka se zástupci drobných a středních podniků) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Tak co přidáme do balíčku? (Zasedání A. Merkelové a P. Steinbrücka se zástupci drobných a středních podniků) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Julia Mischkeová místo novoročenky od šéfa na začátku ledna dostala seznam třiceti pěti dnů, kdy v příštím půl roce nemá chodit do práce. Pobírat bude v těchto dnech jen 60 procent svého platu.

Mnichovská firma, kde Julia pracuje, vyrábí nákladní auta a z důvodu finanční krize přeřadila sedm z celkem 35 tisíc zaměstnanců do takzvaného režimu zkrácené pracovní doby. Podobnou zprávu dostalo v Německu zatím několik desítek tisíc zaměstnanců v automobilovém průmyslu, ekonomové očekávají, že se číslo brzy rozroste na statisíce.

Julia nechce prozradit své pravé jméno a ani podnik oficiálně nechce potvrdit, že má problémy. O finanční krizi se v Německu mluví už půl roku, většina lidí ji v peněženkách ale ještě nevidí. O to větší prostor však zabírá v jejich hlavách.

Podobně nejistě jako zaměstnanci zmíněné mnichovské firmy se totiž v závalu pesimistických hospodářských předpovědí cítí většina Němců. A stejně jako Julii na klidu nepřidává mlžení jejího zaměstnavatele o stavu firmy, zneklidňuje Němce chování jejich vlády tvořené křesťanskými a sociálními demokraty, kteří jen těžko nacházejí shodu při reakci na přicházející recesi.

Pomalý rozjezd

Zatímco se v září a říjnu evropské země předháněly v oznámeních o finančních injekcích pro banky a průmysl, německá kancléřka Angela Merkelová mlčela. Za své váhání si zasloužila kritiku ze…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].