58_R26_Cuketka_Stransky_07_n.jpg
58_R26_Cuketka_Stransky_07_n.jpg • Autor: Respekt

Pan Cuketka, majitel oblíbeného blogu o jídle, cítil pochybnosti o způsobu, jakým se dnes pěstují a prodávají potraviny. Vyzkoušel tedy sám na sobě, jestli lze žít pouze ze surovin, které neprošly velkoprodukcí. Tohle je jeho osobní zpráva o experimentu. Závěr zní: ano, i bez supermarketu lze přežít.

Je pátek odpoledne a stojím s plným košíkem nákupu ve frontě u pokladny supermarketu. Řada nervózních lidí je dnes mimořádně dlouhá. Lahůdkové dusno podkresluje pečlivě vyselektovaný popík. Já pozoruji zboží v košíku a nemůžu se zbavit dojmu, že tu něco nesedí. Po chvíli mi to dochází. Ty potraviny jsou v něčem podobné téhle zombizující umělé hudbě. Maso je naporcované žužu v plastu, neumím si vůbec představit zvíře, z něhož pochází, ani krajinu, kde žilo. Zelenina a ovoce toho nacestovaly víc než já za celý život. A jak to, že v Nizozemsku teď rostou rajčata, když přece venku leží sníh?

Každý balíček v mém košíku je vlastně takový rébus. Člověk musí luštit, co v něm vlastně je, co je potravina a co chemické příměsi, které způsobí, že věc vydrží na regálu celé týdny „čerstvá“. Z toho, co mělo být hlavní složkou, tam zbylo kolikrát jen aroma.

Tohle se mi honí hlavou při pohledu na můj nákup. Je to jen moje přehnaná paranoia, nebo přiměřená obrana? Nevím. Jedno je ale jisté. Můžu to zkusit úplně jinak. Vždyť přece v celé Evropě si lidé jezdí pro jídlo na místní trhy nebo…

2009_obalka_R26
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

2009_obalka_R26
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 46 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte