Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Rozpočet v krizi

Deficit bude astronomický, ale vláda může ještě něco udělat

Až 200 miliard korun může být letos schodek státního rozpočtu a vyhlídky pro příští rok nejsou o moc lepší. Světová krize se nevyhýbá ani českému rozpočtu, a odborníci i laici proto debatují o tom, kde se „stala chyba“ a jak na situaci reagovat co nejlépe.

Jak vzniká rozpočet
Každoroční příprava rozpočtu začíná zhruba v polovině roku a nároky vždy nespokojených ministrů se postupně přibližují sumám, které by měl stát získat podle prognózy vývoje ekonomiky. Jenže loni v tom čase prognóza ekonomiky vůbec nepočítala s krizí a stát předpokládal mnohem vyšší příjmy, než jaká je skutečnost.

Státní rozpočet funguje jinak než „dobře řízená domácí kasa“, kde pokles příjmů (třeba ztráta zaměstnání) ihned vyvolá úspory ve výdajích. Při hospodaření státu se příjmy a výdaje vyvíjejí nezávisle na sobě a rozdíl je kryt půjčkami. Není pak divu, že výsledný schodek je často vyšší, než předpokládal schválený zákon o státním rozpočtu, i když na druhé straně je překvapivé, že neexistuje jasný mechanismus, který by si vynutil dodržení zákona o rozpočtu.

Naopak, schválením rozpočtu parlamentní většinou se de facto stávají výdaje „nedotknutelnými“. Přecházejí do rukou správců rozpočtových kapitol, na něž má ministr financí (dle…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].