Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Senát schválil Lisabonskou smlouvu. Po chladných dnech znovu přišlo teplo. Noviny přinesly zprávu, že prozápadní vláda v Gruzii zmařila Ruskem organizovaný a placený pokus o státní převrat. Krize srazila platy manažerů. Nový premiér Jan Fischer představil ministry své vlády. Plynárny oznámily, že na podzim možná zlevní plyn.
Já jsem tak rozčilený, že asi vezmu granát a hodím ho tam na ně; my celý týden pracujeme, abychom vydělali na ty nefachčenka, a pak se ani nevyspíme kvůli tomu hluku – copak to úřady a policie opravdu nejsou schopny zastavit? komentoval starosta obce Budkov Miloslav Záškoda skutečnost, že se na samotě vzdálené deset kilometrů od jeho vsi konala řádně ohlášená a povolená technoparty.
Ti lidé nemají kde být, odevšad je vyhánějí, ale jsou to naše děti, a už dokonce i vnuci, tak proč jim nevyjít vstříc? Mně se sice ta jejich hudba vůbec nelíbí, ale přetrpím to, řekl reportérům Mladé fronty Dnes majitel osamělé usedlosti Miroslav Skalický, který dal organizátorům party k dispozici své pozemky. Novoměstský horolezec Radek Jaroš vystoupal v Himálaji na Manaslu – Horu ducha a ocitl se tak 8163 metrů nad mořem. Pochod neonacistů ochromil centrum Brna. Média přinesla zprávu, že keňské ženy na protest proti mužskému hašteření v politice, které může do země vrátit vlnu nedávno skončeného násilí, vyhlásily sexuální stávku a začaly odpírat svým mužům sex; ke stávce se přidala i manželka současného keňského premiéra Ida Odingová. Nastupující ministr financí Tomáš Uvíra odhadl letošní schodek českého rozpočtu na 200 miliard korun.
Jít do terénu tak vysoko, v pozdním odpoledni a na počátku května – to je neskutečná lehkomyslnost, komentoval rakouský tisk rozhodnutí pěti českých milovníků hor, kteří se pokusili sjet na lyžích z vrcholu Schalfkogelu, při čemž je všechny smetla a zabila utržená lavina. Vedení Národního parku České Švýcarsko vysadilo dalších 200 tisíc plůdků lososa obecného do řeky Kamenice. Chrysler vyhlásil bankrot. V jihlavském podzemí začaly světélkovat chodby. Evropská komise pokračovala v práci na návrhu zákona, podle něhož by mohl být odstřižen od internetu každý občan Evropské unie přistižený třikrát při nelegálním stahování autorsky chráněných děl. Žádný zájemce se v termínu nepřihlásil do vypsané soutěže na místo šéfa věznice Plzeň Bory.
Porušili náš vnitřní etický kodex a to si nesmějí dovolit ani u svých soukromých aktivit, vysvětlil šéf televize Nova Petr Dvořák, proč byl s okamžitou platností propuštěn šéfreportér této stanice Jiří Dlabaja za to, že s několika kamarády na soukromé videonahrávce chrochtáním zesměšňoval prasečí chřipku. Neznámí pytláci zastřelili medvěda v Beskydech a Hnutí Duha vypsalo na jejich dopadení odměnu 100 tisíc korun. Fotbalový reprezentant Tomáš Řepka se na sparťanském stadionu v Praze popral s divákem, kterému se nelíbilo, že Řepkova manželka nazvala během žákovského zápasu mezi Spartou a Jabloncem jednoho z dětských fotbalistů tmavé pleti „spratkem černym smradlavym“. V ostravské nemocnici začala dýchat sama bez přístrojů dvouletá romská holčička popálená na většině těla požárem, který vypukl poté, co dosud neznámí útočníci hodili zápalné lahve do domu její rodiny ve Vítkově.
Obě strany konfliktu tuto problematiku zneužívají k získání pozornosti médií a jediný, kdo na to doplatí, je slušný občan, vysvětlila chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS), proč se rozhodla zakázat romským občanům svého města demonstrace proti neonacistům a rostoucímu rasismu. Na náhrobky Národního hřbitova Terezín se vrátily plastové repliky někdejších z bronzu ulitých jmen obětí holocaustu, které před rokem masivně rozkradla parta zlodějů. Fischerův kabinet se rozhodl usilovat o koupi podílu firmy Shell ve strategické společnosti Česká rafinérská, aby tak zabránil pádu podniku do ruských rukou.
Evropa pod českým předsednictvím vymizela z mapy, komentoval český výkon v čele Evropské unie pro Le Figaro nejmenovaný spolupracovník francouzského prezidenta a deník Mladá fronta Dnes nazval jeho slova „políčkem“. Vědci zjistili, že na srdce zlomené zraněnými city je nejlepší aspirin.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 20/2009 pod titulkem Minulý týden